turijn-nightturijn-palazzo-madamapiazza castello turijnturijn-poturijn-piazza-san-carlo-winterpiazza san carlo turijnturijn-piazza-bodoniturijn-piazza-san-carloporta palatina turijn

Vermout, een Torinees drankje

Antonio Benedetto Carpano schijnt de eerste te zijn die vermout bereidde in Turijn en in de handel bracht. In 1786 had hij een winkel onder de portico's van Piazza Castello. Vermout werd toen gemaakt van witte muskaatwijn en een onbekend aantal kruiden. Elke fabrikant had zijn eigen recept.

Turijn_vermouthIn die tijd waren er ruim dertig verschillende fabrikanten met dito recepten. Ieder bewaarde het geheim van zijn recept zorgvuldig. Het alcoholpercentage was 16 à 18 promille en suiker werd toegevoegd om het drankje licht zoet te maken. Carpano's zaak bleef open tot 1916. Hij produceerde ook de beroemde 'Punt e mes' (punto e mezzo), een bittere variant op de klassieke vermouth door de toevoeging van kina.

Cinzano 
De vermout was meteen een groot succes en Carpano kreeg dus snel concurrentie van andere 'aquavitmakers'. De gebroeders Cora leverden de vermout voor de Savoye Carlo Alberto, koning van Sardinië. Eerste helft 19de eeuw begonnen de gebroeders Francesco en Giacomo Cinzano met het produceren van hun vermout. Zij maakten de Turijnse vermouth over de hele wereld bekend. Al vóór 1816 hadden zij een zaak aan de huidige Via Garibaldi. In Santa Vittoria d'Alba (ten zuiden van Turijn) produceerden ze met succes een mousserende wijn, spumante.

Martini
Een andere bekende vermouth-naam is die van Martini & Rossi. Ook dit bedrijf dateert uit de 19de eeuw, maar werd in Chieri (ten zuidoosten van Turijn) gesticht. Het werd een bekend bedrijf dankzij Teofilo Rossi (1865-1927), toen burgemeester van Turijn en organisator van de Wereldtentoonstelling van 1911. Meer over Martini leer je in het Museo Martini (Piazza Luigi Rossi 2, Pessione, Chieri).

Ingrediënten 
Er schijnen nu wel tachtig vermout producenten in Italië te zijn. De top zou op dit moment de firma Ottavio Riccardonna (opgestart in 1921) zijn. Het heeft zijn hoofdkwartier in Canelli, ten zuiden van Turijn in de streek de Langhe.

Er zijn in principe drie soorten vermout:
- de droge, die normaal wit is, bevat ca. 18% alcohol en maximaal 5% restsuikers.
- de zoete, deze kan wit of rood zijn en bevat normaal 16-20% alcohol en ca. 15% restsuikers.
- de halfzoete, medium. Ook wel rosé-vermouth genoemd. deze kan wit of rood zijn en heeft 16-18% alcohol en 7-10% restsuikers.

Basisingrediënten voor vermout zijn wijn, wijnalcohol en Alsem (absinthkruid). Alle andere ingrediënten worden angstvallig geheim gehouden. Te denken valt aan zoethout, caramel, anijs, kruidnagel, kaneel, safraan, rozemarijn, duizendbald, quinine schors, citroenmelisse, dragon, gember, kalmoes, kamille, laurier, nootmuskaat, salie, honing, water, suiker etc.

Tip: Kies een glas vermout eens als aperitief na een dag de stad verkennen, onder andere bij Caffè Mulassano (Piazza Castello) of Stratta (Piazza San Carlo).

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's