piazza san carlo turijnturijn-nightturijn-piazza-san-carlo-winterpiazza castello turijnturijn-poturijn-palazzo-madamaturijn-piazza-bodoniporta palatina turijnturijn-piazza-san-carlo

De Torinese keuken

De Torinese keuken, of eigenlijk de Piemontese keuken, is beïnvloed door de aanwezigheid van de Savoye familie. In de keuken kom je daardoor zowel Franse als Italiaanse invloeden tegen. Nice, Nizza, hoorde eens tot het grondgebied van de Savoye. Ook het westen van Ligurië was van invloed. Daar waren de havens van waar het zout en de vis over de bergen naar Turijn werden vervoerd. 

De levensmiddelen, die in en om Turijn werden en worden geproduceerd zijn leidend voor de favoriete regionale gerechten. Het hertogelijke en later koninklijke hof zorgde voor de verfijning van de lokale plattelandskeuken.

Typische gerechten in Turijn en omgeving:
- Bagna caoda: misschien wel het bekendste gerecht met wonderlijk genoeg twee ingrediënten die van elders komen: ansjovis en olijfolie. Het andere essentiële ingrediënt is knoflook. In deze 'warme saus' worden groentes gedoopt als bij een fondu. Een warme doop als je de naam van het gerecht letterlijk vertaalt. Groentes als paprika (uit Carmagnola) en kardoen (afkomstig uit Nizza Monferrato en een typische herfst- en wintergroente) mogen daarbij niet ontbreken.  
- Finanziera is een boerenschotel die tot burgerlijk en adellijk niveau gerezen is. Het is een verfijnd gerecht van kippenorganen en hanenkammen. Door de toevoeging van paddestoelen, groentes en een scheutje marsala of een zoete dessertwijn krijgt het iets van een mix tussen zoet en zuur.
- Zoet en zout gaan ook goed samen in de fritto misto. Een verzameling van gefrituurde ingrediënten, zoals griesmeel, goudrenetten, bitterkoekjes, zwezerik, braadworstjes, hersenen, zwezerik, groentes.
- Bollito misto is een mix van minstens vier verschillende soorten vlees, afzonderlijk gekookt, met bagnetti (sausen). De groene saus is van knoflook, peterselie, ansjovis en ei. De gele van mosterd. De rode van tomaat en Spaanse pepertjes. Daarbij wordt cògna gegeten, een soort marmelade van ongegiste druivensap met peren, kweeperen, noten en vijgen. Cògna is overigens ook erg lekker bij een stuk kaas.
- Brasato al Barolo is rundvlees dat eerst een hele nacht lang gemarineerd is in Barolo wijn en daarna langzaam is gaar gestoofd in diezelfde marinade.
- Carne all'Albese bestaat uit 1-2 mm dunne plakjes of fijngehakte runderlende bestrooid met zout, peper, olijfolie en citroensap en afgemaakt met bleekselderij, aspergepunten, parmezaanse kaas en dun geschaafde witte truffel.
- Uova al tartufo is een voorgerecht gemaakt van eieren en slagroom in de oven opgestijfd en afgemaakt met witte truffel. Het wordt gegeten met brood.
- Fonduta con tartufo is een fondu van een saus met fontina-kaas uit het Aostadal en witte truffel. Je doopt hier wit brood in.  

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's