porta palatina turijnturijn-poturijn-piazza-bodonipiazza castello turijnturijn-piazza-san-carlo-winterpiazza san carlo turijnturijn-palazzo-madamaturijn-piazza-san-carloturijn-night

Grissini kunnen niet ontbreken bij pranzo en cena

Een maaltijd zonder grissini is ondenkbaar in Turijn. I grissini horen bij de typisch Piemontese keuken. Al in 1668 werden deze broodstengels aan het hof van de Savoye gemaakt. Grissini worden net als brood van brooddeeg gemaakt. Er zijn dunne, krokante en dikkere varianten. 

Turijn_grissiniDe Italianen eten grissini bij de warme maaltijd, maar ze zijn ook lekker als tussendoortje. Voor als je wel al trek hebt, maar de avondmaaltijd nog op zich laat wachten. In Turijn ga je namelijk niet voor 20 uur aan tafel. 

De ene grissini is de andere niet. Elke Piemontees heeft zijn favoriete adresje. De bakker waar de lekkerste grissini te koop zijn of de delicatessewinkel om de hoek. Je kan ze dagvers kopen en er zijn ook soorten die langer houdbaar zijn. Daar zitten ook heel lekkere tussen.

In Turijn worden de grissini veelal nog ambachtelijk geproduceerd: ze zijn niet alleen veel knapperiger, maar vaak ook veel langer. Hoe beter het deeg namelijk is en hoe beter het gekneed wordt, des te langer kan het worden uitgerekt. Sta dus niet gek te kijken als je in Turijn grissini van ruim 70 centimeter lang op je bord aantreft...


Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's