turijn-popiazza castello turijnturijn-palazzo-madamaturijn-piazza-san-carlo-winterpiazza san carlo turijnturijn-piazza-san-carloporta palatina turijnturijn-nightturijn-piazza-bodoni

Historische winkels in Turijn

In 1985 waren er nog 311 zogenoemde historische winkels in Turijn. Nu zijn er daar nog circa 270 van over. Met historische winkels worden winkels bedoeld, die met hun interieurs een duidelijk tijdsbeeld neerzetten. Van de 18e eeuw tot de jaren na de Tweede Wereldoorlog. 

Door de toenemende concurrentie, de uitgebreide stadsvernieuwing en de definitieve opheffing van de gildes werd in de eerste helft van de 19e eeuw de inrichting van de winkels in Turijn steeds rijker en kwamen er steeds meer uithangborden bij. Deze ontwikkeling zette zich in de tweede helft van de 19e eeuw voort. Café's, patisserieën, juwelierszaken, apotheken, boekhandels, kruidenierswinkels, hoedenzaken en restaurants hebben hun eigen historische naam- of uithangbord, die een soort parallelle geschiedenis van Turijn laten zien naast die van de bekende gebouwen en monumenten.

Drogisterij
Veel winkels blijven hun oorsprong trouw sinds de periode van de Italiaanse eenwording. De Regia Farmacia (Koninklijke Apotheek, Via XX Settembre 87) heeft de sfeer behouden van een 19de eeuwse drogisterij en laat prachtig zien hoe goed een antiek interieur kan voldoen aan de praktisch eisen van een modern bedrijf. Andere winkels in Turijn hebben minder geluk gehad, zoals de Farmacia dell'Alleanza Cooperativa (Via Pietro Micca 2). Dit is de enige apotheek in Jugendstill stijl waarvan het blad 'Archittetura italiana' begin vorige eeuw foto's publiceerde van het prachtige interieur. Helaas is de apotheek in 2003 gesloten en is het interieur verspreid geraakt. 

Reisbureau
Sommige winkels worden al generaties lang door dezelfde familie beheerd, zoals het reisbureau Transatlantica (Via XX Settembre 6). De familie Robotti opende het in 1888. Het is leuk om er even binnen te stappen en de sfeer te proeven van rond 1900. Toen waren transatlantische reizen erg in de mode. Dichtbij, op Piazza Carlo Felice 9, vinden we de hoedenzaak Foresto. Toen het in 1857 startte heette het Borsalino. Na een renovatie zijn interieur en sfeer gelukkig intact gebleven.

Sommige winkels zijn voor veel Torinesen automatisch verbonden aan een persoon, zoals de Cartoleria Economica Sciunnache (Via Po 18). De winkel werd tot 1996 geleid door Germana Levi, een glilmlachende oude dame die de meest onwaarschijnlijke artikelen wist te vinden, ook al was haar zaak niet echt een toonbeeld van orde. Nu is het een keramiekzaak, maar met behoud van de etalage.

Bron: Slow Food reisgids 'Turijn. Geschiedenis en smaak van een hoofdstad'.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's