piazza castello turijnturijn-poturijn-piazza-san-carlo-winterturijn-palazzo-madamaturijn-nightporta palatina turijnpiazza san carlo turijnturijn-piazza-san-carloturijn-piazza-bodoni

Kerst in Turijn

Locatie: Turijn

In de maanden november, december en januari is het centrum van Turijn betoverend mooi verlicht door de installaties van het lichtfestival Luci d'Artista. In december komen daar nog de sfeervolle kerstversiering en kerstevenementen bij.

Op het Piazza Castello staat een enorme kerstboom en wordt elk jaar op een unieke manier afgeteld naar het kerstfeest, met een levensgrote Adventkalender. Elke dag gaat er een deurtje open, een bijzonder schouwspel! Deze magische adventkalender is van de hand van het Teatro Regio naar schetsen van Emanuele Luzzati. Een schitterende kerststal met levensechte figuren van de hand Emanuele Luzzati staat in de Borgo Medievale (Parco Valentino).

Turijn_kerst-kerststal
Kerstmarkten
Vlak bij de Cortile del Maglio is er van 4 tot en met 23 december een gezellige kerstmarkt, met verschillende chalets en kraampjes waar je kerstinkopen kunt doen. Ook op Piazza Solferino en Piazza Castello zijn er kerstkraampjes. 

Schaatsen
Een kunstschaatsbaan is er achter het Museo del Risorgimento op het Piazza Carlo ALberto. Met natuurlijk een kraampje met warme lekkernijen. Kunstschaatsen zijn er te huur.

Kerstagenda
Ga voor een overzicht van de kerstactiviteiten in december in Turijn naar de digitale kerst agenda.

Kerststallen
In de kelder van de Santissima Annunziata kun je een van de mooiste en grootste kerststallen van heel Italië bewonderen. Meer dan tweehonderd beelden geven een bijna levensechte voorstelling van Jezus' geboorte. Dit prachtige schouwspel is een creatie van Signor Canonica, een filmregisseur uit het begin van de twintigste eeuw.

Breng zeker ook een bezoek aan de Cortile del Maglio, op het Piazza Borgo Dora staan honderden kerststallen uitgestald, van over de hele wereld. Van eenvoudige figuurtjes van hout uit Afrika tot uitgebreide kerststallen met pizzabakkers en wasvrouwen uit Napels. In de Cortile dei Ciliegi vind je de presepe elettromeccanico, een kerststal met meer dan 80 figuurtjes die bewegen. Aan het einde van de middag kun je hier regelmatig genieten van muziekuitvoeringen, van kerstliedjes tot klassiekers. 

Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's