turijn-poturijn-piazza-bodoniturijn-piazza-san-carloturijn-nightporta palatina turijnpiazza castello turijnpiazza san carlo turijnturijn-piazza-san-carlo-winterturijn-palazzo-madama

Turijn - hoofdstad van de hedendaagse kunst

Turijn is een stad, die bij veel mensen vooral bekend staat als vestigingsplaats van het hoofdkantoor van Fiat en de vele kilometers overdekte galerijen langs winkels en cafés in het centrum. Sommigen weten ook van de omvangrijke en bijzondere collectie Egyptologie in het Museo Egizio. Minder bekend is dat in de stad Turijn veel evenementen en tentoonstellingen plaatsvinden, waarbij moderne en hedendaagse kunst centraal staan. Als geboorteplaats van de Arte Povera, heeft Turijn dan ook ook wortels in de hedendaagse kunst en cultuur. 

Arte Povera is de meest bekende neo-avantgardistische kunstroming van de tweede helft van de twintigste eeuw. Het betekent letterlijk vertaald 'arme/armlastige kunst'. Voordat Arte Povera 'geboren' werd in Turijn, bezat de stad al een indrukwekkende collectie moderne kunst. Turijn was ook daarin de eerste in Italië. Kunst uit de tijd van de Arte Povera (1967 - 1972) en later, maar ook van hedendaagse kunstenaars gaan mooi samen in deze stad met haar mooie barokke paleizen.

Waar kom je moderne en hedendaagse kunst in Turijn tegen?

GAM, Galleria Civica d'Arte Moderna e Contemporanea: Een museum met circa 40.000 kunstwerken uit de tweede helft van de 19de en 20ste eeuw.

Fondazione De Fornaris: Deze stichting is gehuisvest in het GAM en exposeert in dit museum. De stichting heeft tot doel 19de, 20ste en hedendaagse kunst aan te schaffen en ontmoetingen te organiseren.

Fondazione Sandretto Re Rebaudengo: Kort gezegd biedt deze stichting een expositieruimte voor hedendaagse kunst, evenementen en performances.

Fondazione Merz: Opgericht om de nalatenschap van Mario Merz, boegbeeld van de Arte Povera beweging, te conserveren en toegankelijk te maken.

Reggia Venaria Reale: In de tuinen van dit Savoia paleis ten noorden van Turijn staan beelden van Arte Povera kunstenaar Giuseppe Penone.

Castello di Rivoli: In een barok paleis is het Museo d'Arte Contemporanea gevestigd. Het geldt als één van de meest toonaangevende musea voor hedendaagse kunst. 

Museo Arte Urbana: Kunst op gevels van gebouwen, waarvan de meeste privé bezit zijn. Uniek in zijn soort in Italië.

Artissima: Dé internationle kunstbeurs voor hedendaagse kunst. Elk jaar begin november in de 'Oval' in Lingotto.

One Torino: Een serie van tentoonstellingen over hedendaagse kunst, die tegelijk start met Artissima en doorloopt tot in januari. Directeuren en curatoren van toonaagevende musea stellen de tentoonstellingen samen.

Luci d'Artista: Elk jaar van november tot in januari worden gebouwen en straten in het centrum van Turijn verlicht door lichtsculpturen van hedendaagse (licht)kunstenaars.
 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's