piazza castello turijnturijn-nightturijn-piazza-san-carlo-winterturijn-palazzo-madamaporta palatina turijnpiazza san carlo turijnturijn-poturijn-piazza-san-carloturijn-piazza-bodoni

Apéritief op een historische lokatie

Voor koffie ging men vroeger bijvoorbeeld inTurijn naar Caffè San Carlo op het gelijknamige piazza, voor een aperitief aan het einde van de dag naar elders. Nu kan je beide drankjes overal krijgen. Ooit was dat in Turijn strikt gescheiden. Turijn is ook de stad van de vermout en Martini & Rossi.

Vermout 
Antonio Benedetto Carpano was de uitvinder van de vermout. Zijn café zat vroeger op de hoek van de Piazza Castello en Via della Palma (nu Via Viotti). Voor een lekker aperitief ga je tegenwoordig naar twee andere prachtige lokaties van rond 1900, namelijk naar Mulassano en Baratti & Milano. Beiden zijn gevestigd onder de portico van Piazza Castello naar Via Po.
Turijn_turijn-caffe-san-carlo-aperitief2.jpg
Baratti & Milano
Baratti & Milano dateert van 1858 en zit sinds 1875 op de huidige lokatie. Van buiten is het een brede donkere gevel, van binnen een verrassend grote ruimte voor het nuttigen van koffie, Torinese zoetigheden en een aperitief. Van oorsprong is het een patisserie en likeurstoker. Het interieur is van Giulio Casanova uit 1911. In de grote zaal hangen nog, als in de 19de eeuw, grote spiegels die het licht van de kroonluchters weerspiegelen.

In de namiddag bezoeken de chique dametjes Baratti e Milano voor hun middagritueel van hete chocola en thee. Met gianduiotti en karamellen!

Mulassano
Mulassano begon ooit als distilleerderij en zit sinds 1907 op de huidige plek; sinds 1925 onder de naam Mulassano. Het uit de Verenigde Staten teruggekeerde echtpaar Angela en Onorino Nebiolo introduceerde er het getoaste brood voor bij een aperitief, net als het tussendoortje, de tramezzino. De tramezzino is nog steeds een specialiteit van Mulassano. Dat maakt ook de lunch een goed moment van de dag om dit café te bezoeken. 

Caffè San Carlo en Torino
Deze twee historische café's zijn gevestigd aan het grote Piazza San Carlo. Aan het einde van de dag zijn de vitrines niet meer met taartjes gevuld, maar met schalen met allerhande anti pasti. Elk lokaal heeft een eigen wijze van handelen. Bij het ene café zit in de prijs van het drankje een bord met anti pasti begrepen, bij de ander alleen een schaaltje nootjes en moet voor de anti pasti extra betaald worden. Even opletten dus.

Baratti & Milano
Piazza Castello 29, Turijn

Caffè Mulassano
Piazza Castello 15, Turijn 

Caffe Torino
Caffe San Carlo
Piazza San Carlo 204 en Piazza San Carlo 156

Aperitivo
Tien leuke adresjes voor een aperitivo in Turijn, waar je drankje vergezeld wordt van lekkere hapjes:
*Arancia di Mezzanotte, Piazza Emanuele Filiberto 10
*Casa Mad, Via Santa Chiara 24
*Just Cocktail Bar, Piazza Vittorio Veneto 10
*Guglielmo Pepe, Via della Rocca 19
*KM5, Via San Domenico 14
*LAB, Piazza Vittorio Veneto 13
*La Drogheria, Piazza Vittorio Veneto 18
*Lanificio San Salvatore, Via Sant’Anselmo 30
*La Locanda Clandestina, Via Baretti 16
*Pasticceria Capello, Via A. di Bernezzo 48

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's