turijn-palazzo-madamaturijn-piazza-bodonipiazza san carlo turijnturijn-piazza-san-carlo-winterturijn-poturijn-piazza-san-carloturijn-nightpiazza castello turijnporta palatina turijn

De geschiedenis van Turijn in het kort

Ondanks het voor Italiaanse begrippen vrij 'moderne' aanzien van de stad, heeft Turijn een lange en bewogen geschiedenis. Of Turijn al in de oudheid bewoond werd, is niet zeker. Mogelijk bleven de volken toen liever aan de kust. Wel is zeker dat in de laatste eeuw vůůr onze jaartelling in de gehele regio Piemonte Keltische volkeren leefden.

De Keltische stad Taurasia werd verwoest toen Hannibal met zijn olifanten uit de Alpen afdaalde. De Romeinen bouwden de stad daarna weer op in de rechthoekige vorm, die de stad nu nog steeds heeft. Turijn heette toen Augusta Taurinorum en was een versterkt legerkamp dat ten tijde van keizer Augustus in 28 v.Chr. is gesticht. De resten van een Romeins theater en de zo zichtbare Porta Palatina (een overblijfsel van de stadsmuren uit de tijd van keizer Augustus) zijn hier een tastbaar bewijs van.†

Savoye
Toen het Romeinse rijk ineenstortte, werd Piemonte overlopen door de barbaren. Turijn slaagde erin onafhankelijk te blijven. In de 6de en 7de eeuw domineerden de Lombarden. In de 8ste eeuw woonden de Franken er.†In 1046 trouwde de eerste graaf van Savoye met AdelaÔde, de erfgename van Turijn en omgeving. Pas aan het einde van de 13de eeuw kreeg de Franse familie van Savoye het bestuur van de stad in handen. Dit bleef zo, met een korte onderbreking in de Franse tijd (1798-1814), tot in de 19de eeuw.

Overal in Piemonte zijn tastbare bewijzen van de aanwezigheid van de Savoye: de vele paleizen in en rondom Turijn, de Superga, maar ook de gastronomie (gianduitti chocolaatjes, savoiarda koekjes, zabajone). Eind 16de tot medio 19de eeuw wordt gezien als het 'gouden tijdperk' voor Turijn.

Hoofdstad
Na 1848 werd Piemonte het centrum van de Risorgimento, de beweging voor ťťn verenigd ItaliŽ. De Savoye Victor Emanuele II werd koning en onder leiding van de eerste minister graaf Benso Camillo Cavour, de vrijheidstrijder Garibaldi en Giuseppe Mazzini had deze beweging succes. Van 1861 tot 1865 was Turijn de hoofdstad van ItaliŽ. Het koninklijke paleis staat er nog.

Veel van de parken, grote gebouwen en brede straten dateren van deze tijd. In 1865 verplaatste de regering zich eerst naar Florence en daarna naar Rome. Turijn veranderde toen van een staatskundig in een industrieel centrum. Het hoofdkantoor van Fiat is er sedert 1899 gevestigd. Turijn werd een belangrijk modecentrum.

20e eeuw
Begin 20ste eeuw was Turijn het centrum voor de Italiaanse film. In dit deel van ItaliŽ was tijdens de Tweede Wereldoorlog de Partizanenstrijd tegen de nazi's hevig. Van 1967 tot 1972 was Turijn een belangrijk centrum voor de Arte Povera. Sedertdien heeft moderne kunst een belangrijke plek verworven in Turijn. In 2006 werden in Turijn en omgeving de Olympische Winterspelen gehouden.††

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's