turijn-piazza-san-carlo-winterpiazza san carlo turijnturijn-poturijn-nightturijn-piazza-bodoniporta palatina turijnturijn-palazzo-madamaturijn-piazza-san-carlopiazza castello turijn

IJS van Caffè Fiorio, een 'locale storico'

Caffè Fiorio is nauw verbonden met de geschiedenis van Italië. De reden hiervoor is de locatie: onder de portico's van de Via Po, niet ver van Piazza Castello, het machtscentrum van de Savoye en later van het koninkrijk Italië.   Naast koffie en een aperitief wordt hier lekker ijs gemaakt met klassieke smaken zoals gianduja.

Fiorio is ontstaan aan het einde van de 18de eeuw. Het was toen de tijd van de eenwording van Italië en caffè Fiorio was een ontmoetingsplaats van intellectuelen, hoge officieren, aristocraten, kabinetsleden en diplomaten, onder wie Camillo Cavour en Massimo d'Azeglio. Allen druk met de politieke eenwording van Italië.

Een beroemde opmerking van koning Carlo Alberto toen hij de laatste nieuwtjes wilde weten, was: "Qu'est-ce qu'on dit aujourd'hui au Café Fiorio?". Vanwege het hoge niveau van de clientèle werd het ook wel Café dle coe, pruikencafé, genoemd. Helaas zijn in de Tweede Wereldoorlog de fraaie wandschilderingen van Gonin, Morgari en Gerbi en de beelden van Bogliani beschadigd.

Specialiteiten van het huis zijn sabayon en semifreddo van gianduiotto, maar in de zaaltjes wordt ook goed ijs met klassieke smaken en vruchten geserveerd. Om het goede ijs staat Fiorio bekend.

Caffé dei fratelli Fiorio
Via Po 8, Turijn
Op maandag gesloten.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's