turijn-piazza-san-carlo-winterturijn-palazzo-madamapiazza san carlo turijnturijn-poporta palatina turijnturijn-nightpiazza castello turijnturijn-piazza-bodoniturijn-piazza-san-carlo

Koffie drinken in een historisch caffè in Turijn

In Turijn zie je nog een aantal prachtige historische koffiehuizen, waar je de sfeer van de 19e eeuw nog aantreft. Met een beetje fantasie zie je nog de heren, keurig in pak, zitten aan een van de tafeltjes. Discussiërend over een politiek of literair thema en onderwijl nippend aan hun caffè of hun koekje dopend (bagnato) in de koffie of warme chocolade. Een niet onaanzienlijk deel van de politiek in 19e eeuws Italië speelde zich hier af.

Door in deze koffiehuizen een kop koffie te drinken, kan je iets proeven van de sfeer van toen en de geschiedenis van het jonge Italië. Vroeger kon je hier voor 15 cent een kopje koffie drinken. Nu zijn de prijzen voor Nederlandse begrippen nog steeds erg laag. Die 15 cent was een prijs, die tot de Eerste Wereldoorlog in stand is gehouden. Een politieke prijs: voor iedereen te betalen.

Het beroemdste caffè in Turijn is Al Bicerin tegenover de Basilica Santuario della Consolata in de middeleeuwse wijk van Turijn (Piazza della Consolata 5).

Turijn_Caffe_Al_Bicerin_(3).jpg

Andere historische koffiehuizen in Turijn zijn:


Van Caffè Il Cambio, gelegen tegenover Palazzo Carignano, is het interieur nog intact. Het is nu geen café meer, maar een restaurant. Voor een kort verhaal over een bezoek aan een paar van deze caffè volg je deze link.

(foto's Albert van den Boomen)

Over de koffie- en chocolade traditie in Turijn.

Leer meer over de koffiegeschiedenis en -traditie in Turijn, krijg een blik in hun historische caffè en leer hoe Lavazza probeert wereldwijd eenzelfde Torinese Lavazza caffè of cappuccino te presenteren en creatief omgaat met het product koffie. Vervolgens wordt de link tussen koffie en chocolade uitgelegd en leer je hoe een bicerin (koffie met chocolade en room) te drinken.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's