porta palatina turijnturijn-piazza-bodonipiazza san carlo turijnpiazza castello turijnturijn-poturijn-piazza-san-carlo-winterturijn-nightturijn-palazzo-madamaturijn-piazza-san-carlo

Koffie van Vergnano, Costadoro en Lavazza

Voor een koffiestad als Turijn kan het ook niet anders dan dat in Turijn ook de koffie wordt gebrand. Vergnano, Costadoro en Lavazza zijn drie Torinese merken voor koffie. Alledrie zijn het familiebedrijven met nu de vierde generatie aan het roer.

Turijn_vergnanoVergnano werd door Domenico Vergnano in 1882 als drogisterij opgericht in het plaatsje Chieri, onder de rook van Turijn. Al snel werd de focus op koffie gericht en opende de familie een winkel in Turijn en in Alba. In de jaren 30 van de 20ste eeuw kocht het bedrijf een koffiefabriek in Kenia. Het bedrijf is nog steeds eigendom van een Vergnano. Het is de oudste van de drie koffiebranders en exporteert nu naar meer dan 60 landen koffie en andere producten.

Wil je deze koffie in Turijn proberen, dan kan dat op diverse plekken in het centrum bij Coffee Shop Torino: in Eataly in de Via Lagrange 3, Via Bertola 20 en Corso Vittorio Emanuele II 44 bis C.

Lavazza wordt gezien als 'Italy's favorite' en wordt in circa 90 landen wereldwijd verkocht. Het werd in 1895 opgericht in Turijn en is ook nog steeds in handen van de familie.

Turijn_lavazzaVoor Lavazza begon alles in de Via San Tommaso 10. Oprichter Luigi Lavazza begon hier een drogisterij en door zijn passie voor koffie ging hij zich op het branden van koffie concentreren. In 1995 werd deze winkel weer in ere hersteld. In de Via San Tommasso 10 kan je nu hun koffie proeven, maar ook genieten van de producten van de eigen pasticceria, de cantina dei vini of eten in hun ristorante.

De openingstijden in de Via San Tomasso 10 zijn: ma-za van 8-22.00 uur voor de Caffetteria. Het restaurant is open op ma-za van 12.30-14.40 uur en van 20-23.00 uur. Lavazza heeft ook een caffè/ristorante in de Via Garibaldi 10 in Turijn. Verder kan je overal in de stad Lavazza-koffie drinken. Ook bij Eataly.

Turijn_costadoro-diamante-coffe-labCostadoro maakt koffie sinds 1890. De oprichter begon in de Via Pietro Micca. Daar opende Oreste Beccuti zijn koffiebranderij - la torrefazione - Costadoro. Volgens koffiekenners is deze koffie een topper en wordt door de absolute koffiekenners op handen gedragen. Deze koffie drink je op de meeste exquise gelegenheden en plekken. Verder tref je deze koffie vooral aan in de horeca, hotels en bij bedrijven en minder bij particulieren thuis.

De Costadoro koffie is in centrum Turijn te proeven bij onder andere Diamante Coffee Lab in de Via Teofilo Rossi 2 (vlakbij de kerken aan een kant van Piazza San Carlo). Voor meer adressen, zie de website. 

Een perfecte cappuccino

Moeite met het maken van een perfecte cappuccino? In deze instructiefilm van Vergnano in het Engels word je uitgelegd hoe die perfectie te bereiken.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's