www.turijn-nu.nl gebruikt cookies!

De websites van Stedenman gebruiken cookies (o.a. van Google) om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Klik op "Ja, ik ga akkoord!" om cookies te accepteren en de website volledig te gebruiken, of lees hier meer informatie voor een gedetailleerde beschrijving van de soorten cookies en te kiezen of u deze cookies wilt accepteren tijdens een bezoek aan deze site.
turijn-palazzo-madamaporta palatina turijnturijn-piazza-san-carloturijn-piazza-bodoniturijn-piazza-san-carlo-winterpiazza san carlo turijnturijn-nightturijn-popiazza castello turijn

Koffietaal in Turijn

De presentatie van een kop koffie kent in Turijn vele verschijningsvormen. Een bezoek aan een caffè vraagt enige voorbereiding. In Italië en dus ook in deze koffiestad bij uitstek kan je meer bestellen dan alleen een kop koffie of een cappuccino. Hieronder dus wat nadere uitleg.

De Italiaan drinkt alleen in de ochtend een cappuccino en na het middag- en avondeten een espresso of een caffè (koffie gezet met een percolator). Vaak krijg je naast de koffie een glaasje water. 

Turijn_turijn-mulassano-drie-soorten-koffie.jpgUit welke variaties kan er 'al banco' (aan de bar) of aan tafel gekozen worden:

- Caffè - de voor Italianen normale koffie, een espresso of eentje gezet met een percolator
- Espresso - kleine hoeveelheid zwarte koffie met caramelkleurige crèmelaagje
- Doppio - Dubbele espresso, in een grotere kop
- Lungo - Espresso, maar met meer heet water. In een grote beker heet het 'americano'.
- Ristretto of Basso - Espresso gezet met dezelfde hoeveelheid koffie, maar met de helft van het water. Dus sterk.
- Cappuccino: Espresso met verhitte en opgeklopte melk, éénderde espresso, éénderde melk en éénderde melkschuim
- Moracchino - Een cappuccino met wat minder melk.
- Mocaccino: Cappuccino met chocolade en soms ook cacaopoeder, geserveerd in een glazen beker zodat je de koffie, chocolade en melkschuim in lagen kan zien.
- Caffèlatte - Enkele dosis espresso in een groot glas, aangevuld met vier keer zoveel hete melk, zonder schuim.
- Latte macchiato - warme melk met wat espresso. De melk in een glas en de koffie in een klein schenkkannetje geserveerd. Zelf voeg je het samen. Zo kan je zien dat de espresso vers gezet is.
- Corretto - Espresso met grappa of een andere likeur
- Hag - Koffie zonder caffeïne
- Bicerin - melk, koffie en chocolade naar de smaak van de klant, geserveerd in een glas met (meestal) twee oren ter bescherming van de vingers. 
Turijn_turijn-bicerin-bij-caffe-elena-560.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's