porta palatina turijnpiazza san carlo turijnpiazza castello turijnturijn-piazza-bodoniturijn-poturijn-piazza-san-carloturijn-piazza-san-carlo-winterturijn-nightturijn-palazzo-madama

Caffé Al Bicerin

Het meest succesvolle drankje rond 1850 in Turijn was 'il bicerin'. In Turijn waren er toen erg veel café's waar alleen koffie geschonken werd. Men kwam hier om met elkaar over de politiek, wetenschap of literatuur te discussiëren en om bijvoorbeeld een bicerin te drinken.

  Turijn_Caffe_Al_Bicerin_(1).jpg

Al aan het einde van de 18de eeuw was het mode in Turijn om een drankje te drinken dat bestond uit koffie, chocolade en melk gemengd met een melasse van suiker - bicerin. De drie ingrediënten werden apart geserveerd.

Er waren drie varianten daarop:
- 'pur e fiur' - de tegenwoordige cappuccino
- 'pur e barba' - koffie en chocolade (vloeibaar)
- 'n poc 'd tut' - een beetje van alles (met alle drie de ingrediënten door elkaar)

De laatste variant had het meeste succes. Alle variaties werden in die tijd vergezeld door 'bagnati', zoete lekkernijen - wel 14 soorten. Bicerin betekent ‘klein glaasje’, maar het wordt meestal geserveerd in een kelkachtig glas.

Turijn_Caffe_Al_Bicerin_(5).jpg

Al Bicerin
Al Bicerin is het oudste café van Turijn, het bestond al in 1763, en was een populaire ontmoetingsplek. De koffiebar tegenover het Santuario della Consolata was vroeger een populaire ontmoetingsplek. Onder andere Italo Calvino, Camillo Bensi di Cavour, Alexandre Dumas, Nietzsche en Puccini genoten hier van hun koffie en van heerlijke chocoladetaart.

Turijn_Caffe_Al_Bicerin_(3).jpg

Dumas
Citaat van Alexandre Dumas, opgetekend tijdens een bezoek aan Turijn in 1852: "Parmi les belles et bonnes choses remarquées à Turin, je n'oublierai jamais le bicerin, sorte d'excellente boisson composé de café, de lait e de chocolat, qu'on sert dans tout les cafés, à un prix relativement très bas". En die prijs is nog steeds laag. In Turijn drink je een heerlijke koffie voor een onwaarschijnlijk lage prijs. Een bicerin in Caffè Al Bicerin is wat duurder. Waarschijnlijk vanwege het succes betaal je hier 6 euro...

Turijn_Caffe_Al_Bicerin_(4).jpg

Een andere bekende adept van dit drankje was de eerste minister-president van Italië, Camillo Benso graaf van Cavour. Toen koning Vittorio Emanuele zich met zijn maitresse (Rosa Vercellana) terugtrok op Castello della Mandria, gelegen buiten Turijn, moest Camillo Benso 12 km per koets afleggen voor overleg met zijn koning. Halverwege de tocht stopte bij in Venaria om aldaar een 'caffè-latte-cioccolate', zijn warme bicerin, te drinken.

Caffé al Bicerin
Piazza della Consolata 5, Turijn

Open: 8.30-19.30 uur
Gesloten op woensdag en in augustus.

Turijn_Caffe_Al_Bicerin_(7).jpg

(foto's Albert van den Boomen)

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's