turijn-piazza-bodonipiazza san carlo turijnturijn-nightturijn-poturijn-palazzo-madamaturijn-piazza-san-carlo-winterporta palatina turijnturijn-piazza-san-carlopiazza castello turijn

Ik ben de sterkste

De 17-jarige ik-figuur in deze roman woont samen met zijn aan alcohol verslaafde vader en zijn katholieke volgzame zus, die hij steevast aanspreekt als gore non, in een troosteloos huis in Turijn.

Turijn_Boeken_Turijn_sterkste_.jpgHij gaat van school na een uit de hand gelopen vechtpartij, gaat lomp en onbehouwen door het leven en vindt werk als bandwerker in een fabriek. Conflicten lost hij steevast op met zijn vuisten en enig mededogen is hem vreemd, behalve met zichzelf. Dan wordt hij verliefd op de slimme en bloedmooie Chiara en zij lijkt, in weerwil van zichzelf, ook voor hem te vallen.

De auteur is een fantastisch verteller en je wordt helemaal meegesleurd in het leven en de gedachten van deze gekke en gevoelige tiener die vaak compleet losgeslagen lijkt.
Daarnaast geeft het mooi tijdsbeeld van de stad Turijn eind jaren tachtig.

Het verhaal is intens, ironisch en vol humor, de taal sprankelend, maar soms ook bruut, en het personage boeit vanaf het begin. Halfweg gaat de vaart wat uit het verhaal, maar de diepgang maakt het dan weer goed. Vanaf ca. 14 jaar.

Dit boek is het debuut van Christian Frascella (1973). Het was meteen een groot succes. In zijn geboorteland Italië kreeg het verschillende belangrijke prijzen en werd het verfilmd. In Nederland won Frascella de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs 2011.

Ik ben de sterkste
Christian Frascella
Moon, 2013
ISBN 9789048807291
€ 16,95 (paperback)
€   6,99 (ebook)

Bestel Ik ben de sterkste bij bol.com

Bestel hier het Ebook  

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's