piazza san carlo turijnpiazza castello turijnturijn-piazza-bodoniturijn-poturijn-palazzo-madamaturijn-nightporta palatina turijnturijn-piazza-san-carlo-winterturijn-piazza-san-carlo

il Balôn en il Gran Balôn - antiekmarkt in Turijn

Wanneer je in Turijn de Piazza della Repubblica, daar waar elke ochtend de grootste openlucht dagmarkt van Europa is, oversteekt richting de Corso Giulio Cesare kom je in de volkswijk Borgo Dora waar elke zaterdag en elke tweede zondag van de maand een grote antiek- en rommelmarkt is.

Borgo Dora
De wijk Borgo Dora ligt aan de oevers van de rivier Dora Riparia in Turijn. Vroeger waren hier ook kleine kanalen. Balôn is in Turijn synoniem voor vlooienmarkt, antiquariaat en tweedehands spullen.  Al in 1753 was er hier een rommelmarkt. In 1856 besloot de gemeente om de voddenmarkt met nieuwe en gebruikte kleding, stoffenwinkels, uitdragerijen en oudijzerhandelaars uitsluitend onder te brengen in de hoofdstraat van Borgo Dora. Hier loop je tussen lage huizen over kiezelstraten met bochten, heel anders dan het streng geometrische stratenpatroon elders in Turijn.

Op deze markt is van alles te vinden. Van mooi antiek tot langspeelplaten, fietsen, tassen, speelgoed en tweedehands kleding. Het drukst is de markt op het plein van het ex-Arsenaal. Loop hiervoor de Via Borgo Dora op.

Markt 
Er zijn verschillende antiek- en rommelmarkten:
- il Balôn: grote rommelmarkt, elke zaterdag van 7.00 tot 17.00 uur met kraampjes vol kleding,tassen, accessoires, huisraad, schilderijen, boeken en allerhande prullaria en souvenirs.
- il Gran Balôn: elke tweede zondag van de maand van 8.00 tot 19.00 uur in de straten Via Lanino, Mamelli, Canale Carpanini, Borgo Dora en Cortile del Maglio. Hier kun je je hart ophalen aan oude boeken, muziekinstrumenten, vintage kleding, schilderijen, prenten en andere curiosa. Op deze markt komen ook kooplui van buiten Turijn. De kans om dan iets moois te vinden, is dan wat groter. De Associazione Commercianti Balon organiseert tussen 10.00 en 17.00 uur rondleidingen over de markt. Deze Tour-et vertrekt vanaf het bureau voor toerisme op de hoek Via Garibaldi-Piazza Castello.
- Balone - i giovedì del Balon: Van mei tot december (behalve augustus!) op donderdagavond van 18 tot 23.00 uur. Snuffelen langs alle kraampjes, een aperitief drinken of dineren.

Meer informatie op de website van Balon di Torino.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's