








Markt Porta Palazzo, de grootste markt van Europa
De grootste openlucht markt van Europa (volgens de inwoners van Turijn..), de Mercato di Porta Palazzo, tref je aan in het oude centrum van Turijn op en rondom het Piazza della Repubblica. Elke dag staan er een enorme hoeveelheid kraampjes (ruim 1000!) met groente en fruit prachtig uitgestald, met kruiden, kazen en vlees - teveel om op te noemen. Vooral in de zomer schitteren de kleuren je tegemoet. Ook is er een non-food deel waar je al snuffelend iets leuks kunt ontdekken.
Deze grote markt is er op zaterdag de hele dag en door de week elke ochtend tot begin van de middag. Ook al heb je niets nodig, het is een belevenis om over deze markt te lopen. Hier is het, vergeleken met de rest van Turijn, tijdens markttijden een compleet andere wereld. Wel is het verstandig goed op je tas en portemonnee te letten!
Niet alleen het grote plein Piazza della Repubblica is gevuld met marktkramen. Ook de omliggende straatjes doen mee aan de markt. Daarnaast zijn er hier veel aparte kleine winkels met bijzondere waar. De kruidenmarkt is in een overdekte hal. Hier waan je je in Azië, maar ook alle typische Piemontese kruiden kan je hier vers kopen. Op zaterdag staan ook boeren uit de omgeving van Turijn op Porta Palazzo om hun oogst te verkopen. De naam van de markt is ontleend aan de toegangspoort tot de stad, die hier ooit heeft gestaan.
Piazza della Reppublica
De Piazza delle Reppublica is pas begin 18de eeuw gebouwd. In 1701 gaf hertog Vittorio Amedeo II aan de beroemde architect Filippo Juvarra opdracht om de 'Contrada di Porta Palazzo' aan te laten sluiten bij de rest van de stad door aldaar gebouwen in barokke stijl en met portici te bouwen. De grootse plannen met dit plein als kruispunt voor de assen rondom de stad werden pas na de napoleontische tijd gerealiseerd.
De Savoye keerden terug naar Turijn en gaven in 1819 architect Gaetano Lombardi opdracht de twee portico-vleugels te bouwen. Tussen 1825 en 1830 kreeg het plein de huidige achthoekige vorm. Toen het in 1837 klaar was konden de marktkramen, die tot dan op het Piazza delle Erbe en Piazza Corpus Domini stonden, naar deze plek verhuizen. Vanaf 1946 draagt het plein de huidige naam om daarmee afstand te nemen van de fascistische dictatuur.
Na de Tweede Wereldoorlog was dit plein de eerste 'aanlegplaats' voor veel Italianen-immigranten rond het middaguur en op zondag. Het had een aantrekkingskracht om zijn grote markt, maar ook als sociale en katholieke ontmoetingsplaats. Ook nu nog tref je er veel immigranten van over de hele wereld aan.
(foto's Albert van den Boomen)