turijn-palazzo-madamaturijn-piazza-san-carlo-winterporta palatina turijnpiazza san carlo turijnturijn-nightturijn-piazza-san-carlopiazza castello turijnturijn-poturijn-piazza-bodoni

Piazza Vittorio Veneto

Piazza Vittorio Veneto is het grootste plein van Turijn en ligt aan rivier de Po. Overdag is het een plein met druk auto- en scooter-verkeer. In de avond verandert het plein aan het einde van de Via Po in een groot terras waar vooral jongeren genieten van een aperitivo.

Turijn_piazza-veneto

Het enorme plein (360x111 meter) is aangelegd bij de tweede grote uitbreiding van Turijn in de 17e eeuw. Vanaf de Via Po kijk je uit op de kerk van Gran Madre di Dio en de Monte dei Cappuccini met het klooster Santa Maria al Monte aan de andere kant van de rivier.

Turijn_gran-madre-dio

De Chiesa della Gran Madre werd gebouwd ter ere van de terugkeer van Vittorio Emanuele I naar Turijn in 1814. De kerk heeft veel weg van het Pantheon in Rome, dat inderdaad als model diende voor het ontwerp. Onder de kerk houdt een crypte de herinnering aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog levend.

Turijn_gran-madre-dio

Rondom de kerk en in de omliggende straatjes vind je leuke barretjes, restraurants en winkels. Een van de aanraders hier is Pizzeria Osteria L'Angelo Divino van Marco Mina (Via Umberto Cosmo 13). Achter de kerk ligt tegen de glooiende heuvels Villa della Regina, een eveneens naar Romeins voorbeeld gebouwde villa, met een mooie, grote tuinen met vijvers, beelden en fonteinen en een wijngaard.

Turijn_piazza-vittorio-veneto

Het niveau van het plein loopt 7 meter naar beneden in de richting van rivier de Po. Om het hoogteverschil in de facades van de omringende gebouwen gelijk te trekken zijn de portici aan de Po-zijde hoger. Op de grens van Via Po en Piazza Vittorio liggen enkele beroemde historische café's.

Turijn_caffe-vittorio-veneto

Aan de ene kant caffè Vittorio Veneto en aan de andere kant caffè Elena. Je kunt hier prima lunchen en vanaf 18.00 uur samen met de Torinezen genieten van echte aperitivo: een drankje (wijn, bier, aperol spritz, vermout) vergezeld van allerlei lekkere hapjes. Onder het plein ligt een grote parkeergarage.

(foto's Albert van den Boomen)

Turijn_piazza-veneto

Turijn_piazza-vittorio-veneto

Turijn_caffe-vittorio-veneto

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's