turijn-piazza-san-carloturijn-palazzo-madamapiazza san carlo turijnpiazza castello turijnturijn-nightturijn-piazza-san-carlo-winterturijn-piazza-bodoniturijn-poporta palatina turijn

Piazza Castello - het kloppend hart van Turijn

Piazza Castello is het kloppend hart van Turijn, een mooi plein omringd door een aantal indrukwekkende gebouwen en monumenten. Bijna het hele plein wordt omzoomd door portici, overdekte galerijen die in de zomer zorgen voor verkoeling en die bij regen als afdak fungeren. Nog eens 1250 meter aan portici vind je aan weerszijden van de Via Po, de brede winkelstraat straat die van Piazza Castello naar Piazza Vittorio Veneto leidt.

Turijn_piazza-castello

Il Polo Reale is de verzamelnaam voor een aantal koninklijke gebouwen en musea op het Piazza Castello. Palazzo Reale is het meest in het oog springend met zijn strakke facade, ontworpen door Carlo Morello. Hier kun je genieten van koninklijke pracht en praal in de verschillende zalen en appartementen.

Turijn_piazza-castello

In en bij dit complex zijn nog een aantal prachtige musea gevestigd: Galleria Sabauda, Palazzo Chiablese, het wapenmuseum L'Armeria Reale, de koninklijke bibliotheek Biblioteca Reale en het archeologisch museum Museo di Antichita. Meer over deze musea op onze pagina met Musea in Turijn.

Naast de musea kun je via Palazzo Reale sinds 2016 ook de koninklijke tuinen I Giradini Reale bezoeken. Al deze attracties kun je met één toegangskaartje bezoeken.

Turijn_piazza-castello

Palazzo Reale is in de 17e eeuw gebouwd op de plaats van het oude bisschoppelijke paleis. Tot 1865 was het paleis het thuis van eerst de hertogen van Savoye en vervolgens van koning Victor-Emanuel II van Italië. Het interieur van het paleis is indrukwekkend. Allereerst de monumentale trappartij, gevolgd door de pracht en praal in de koninklijke kamers met prachtige fresco’s, kristallen kroonluchters, schitterend porselein uit het Verre Oosten, prachtig ingelegde vloeren, plafondhoge spiegels, kleurrijke tapijten en gobelins, goudsmeedwerk, authentieke meubels, koninklijke portretten en schitterende (plafond)schilderingen.

Turijn_piazza-castello

Het plein voor het paleis, Piazetta Reale, wordt geflankeerd door de bronzen beelden van Castor en zijn broer Pollux te paard. Op het smeedijzeren hek uit de 19e eeuw zie je aan weerszijden plaketten met een verguld hoofd van Medusa.

Turijn_piazza-castello

Midden op het Piazza Castello staat Palazzo Madama, een gebouw met twee gezichten. Van de ene kant lijkt het een middeleeuws kasteel. Kom je vanaf Via Garibaldi of Via Pietro Mica op het plein dan zie je een indrukwekkende barokke gevel. In het gebouw zit sinds 1934 een museum, Museo Civico d'Arte Antica.

Turijn_Palazzo-madama

Andere interessante gebouwen op het plein zijn de Chiesa di San Lorenzo. Van de buitenkant heeft de kerk een saaie gevel. Binnen verrast de donkere kerk (geen ramen) met een prachtige koepel en schitterend hoofdaltaar. Ook het theater van de stad, Teatro Regio, is te vinden op het centrale plein.

In 2000 werd Piazza Castello een voetgangerszone met een fontein. Het is nu een geliefde plek voor Torinezen en hun kinderen om te flaneren en spelen. Het plein is aan drie zijden omgeven door winkelstraten met winkels in alle prijsklassen (Via Giuseppe Garibaldi, Via Pietro Mica, Via Roma, Via Po).

(foto's Albert van den Boomen)

Turijn_Palazzo-madama-piazza castello

Turijn_piazza-castello

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's