Basilica Santuario Beata Vergine della Consolata
Het Santuario della Consolata, dat officieel Basilica Santuario Beata Vergine della Consolata heet, is een van de favoriete kerken van de inwoners van Turijn. Aan één zijde ligt deze voor katholieken zo belangrijke kerk tegenover het beroemde cafè il Bicerin aan het Piazza della Consolata. De architecten Guarino Guarini en Filippo Juvarra bouwden de huidige barokke kerk in de 17de en 18de eeuw. Van 1899 tot 1904 vergrootte de architect Carlo Ceppi de kerk met vier straalkapellen.
De basiliek is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Turijn. De klokkentoren is wat rest van de Andreaskerk en een mooi voorbeeld van de Romaanse bouwkunst. De toren hoorde ooit (in het jaar 1000) tot de abdij Bruningo. Guarini ontwierp in 1678 rond de centrale ruimte vier elipsvormige kapellen. Juvarra voegde daar in 1729 het ovale priesterkoor aan toe. De kerk wordt nog steeds als zodanig gebruikt. Elke dag zijn er missen.
Maria Consolata
De verering van Maria Consolata dateert uit de 5e eeuw, maar kreeg een enorme impuls in 1104. In dat jaar kreeg op 20 juni de uit Briancon afkomstige blinde monnik Jean Ravais, nadat hij een visioen had, zijn gezichtsveld terug. Tegelijkertijd vond hij het verdwenen beeld van de heilige Consolata.
De kerk is van binnen rijk gedecoreerd, conform de barokke traditie. Boven het hoofdaltaar van Juvarra (1714) bevindt zich een afbeelding van de Madonna; zeer geliefd bij de Turijners. Aan de linkerzijde van het priesterkoor staat een standbeeld van de koningin Maria Theresa en van koningin Adelheid van de hand van Vincenzo Vela uit 1861.
Ex voto's
In de gang naast de sacristie hangen veel ex voto's. Deze collectie geeft een beeld van twee eeuwen diepe devotie van eenvoudigen van ziel: schilderijtjes met afbeeldingen van huiskamers met zieken, van vluchtende paarden, razende stieren die mensen vertrappen, bandieten en moordenaars, mensen die van daken vallen, enzovoorts.
Il Santuario della Consolato
Piazza della Consolata, Turijn
(foto's Albert van den Boomen)