piazza san carlo turijnturijn-nightturijn-piazza-san-carlo-winterturijn-palazzo-madamaturijn-piazza-san-carloturijn-popiazza castello turijnporta palatina turijnturijn-piazza-bodoni

Porta Palatina en het Romeins theater

Bij het Porta Palatina en het rechts daarvan gelegen Romeinse theater sta je even in het Turijn uit de Romeinse oudheid. Het Porta Palatina is het bekendste Romeinse monument van Turijn uit de tijd van Augustus en van de Flavische keizers (1e eeuw na Christus). Dwingend vraagt het om aandacht en vervaagt daarmee de omliggende gebouwen.

Turijn_Porta_Palatina_(1).jpg

In die tijd was het Porta Palatina een van de voornaamste gebouwen van Augusta Taurinorum. Deze stad werd door de Romeinen in 28 v.Chr. gesticht op de plaats waar vermoedelijk een nederzetting lag van de Gallisch-Ligurische stam van de Taurini. De Porta Palatina is de enige poort die bewaard is gebleven.

Turijn_Porta_Palatina_(3).jpg

Poorten 
Ooit was de Porta Palatina één van vier poorten tussen de muren, die Turijn omringden. De twee torens van de Porta Decumana en Porta Praetoria zijn nu opgenomen in het Palazzo Madama. Aan de achterkant van dit palazzo, zie je het castello waaraan het Piazza Castello zijn naam dankt. De andere twee poorten zijn in de 14de en 17de eeuw afgebroken.

Turijn_Porta_Palatina


Turijn_Porta_Palatina


Turijn_Porta_Palatina   Turijn_Porta_Palatina_(7).jpg

(foto's Albert van den Boomen)    

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's