turijn-piazza-bodoniturijn-poturijn-piazza-san-carloturijn-nightpiazza san carlo turijnturijn-palazzo-madamaporta palatina turijnpiazza castello turijnturijn-piazza-san-carlo-winter

Basilica di Superga

Met een rood treintje uit 1934 over een tandradbaan kruip je tussen de villa's en bossen van Turijn door naar boven naar de beroemde basiliek van Filippo Juvara, de Basilica di Superga. De barokke kerk staat boven op een 669 meter hoge heuvel. Vanaf hier heb je bij helder weer een prachtig uitzicht over Turijn, de heuvels en de Alpen.

  Turijn_Basilica_di_Superga_(8).jpg

Basiliek
De basiliek is tussen 1717 en 1731 gebouwd voor Victor Amadeo II. De aanleiding voor de bouw zou een gelofte zijn geweest van de koning tijdens het beleg van 1706. Vanaf deze heuvel zou hij met zijn neef de opstelling van zijn troepen hebben bekeken. Toen zou hij beloofd hebben dat hij naast hem op de plaats van de Mariakapel een basiliek zou bouwen als het hem zou lukken Turijn te bevrijden van de Franse en Spaanse troepen. Enkele dagen later was Turijn bevrijd, maar het duurde nog tien jaar voordat begonnen werd de heuvel af te vlakken. 

Turijn_Basilica_di_Superga_(3).jpg

De kerk heeft een diep voorhof met zuilen, een centrale plattegrond, een koepel van 75 meter hoog en twee klokkentorens. Aan de achterzijde is een klooster. In de kerk is een graftombe van de Savoye familie. Vanaf 1700 werden leden van de (later) koninklijke familie er begraven. De koepel kan beklommen worden: een trap met ruim honderddertig treden leidt naar een balkon met een prachtig panorama, dat door Rousseau werd omschreven als ‘het mooiste uitzicht dat het menselijk oog kan waarnemen’. Ook aan de voet van de grote trappartij wacht een prachtig uitzicht over Turijn.

Turijn_Basilica_di_Superga_(11).jpg

Vliegtuigramp AC Torino
De heuvel was in 1949 ook onderdeel van een ramp. Op 4 mei 1949 stortte een vliegtuig in dichte mist en hevige regenval op de heuvel neer. In het toestel zaten spelers, trainers en begeleiders van de voetbalclub AC Torino. Alle 31 inzittenden kwamen om het leven, waaronder nagenoeg het hele elftal van AC Torino.

Aan het einde van de jaren veertig is AC Torino uitgegroeid tot een van de beste clubs in Italië. Het team van Grande Torino werd vier jaar achter elkaar landskampioen. Torino kreeg op verzoek van rivaliserende clubs postuum ook de kampioenstitel van het seizoen 1948-1949 toegekend. Een gedenksteen op de heuvel herinnert aan deze ramp.

Turijn_Basilica_di_Superga_(12).jpg

De Basilica di Superga ligt ongeveer tien kilometer buiten Turijn. De kerk bereik je het makkelijkst met de rode tram (die vertrekt vanaf station Sassi) of met de tandradbaan (la dentiera) vanaf Piazza Modena. In het omliggende park worden het hele jaar activiteiten georganiseerd. Je kan er ook fietsen huren.

Turijn_Basilica_di_Superga_(16).jpg

Basilica di Superga 
Strada della Basilica di Superga 75, Turijn 

Turijn_Basilica_di_Superga_(4).jpg Turijn_Basilica_di_Superga_(2).jpg

(foto's Albert van den Boomen)

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's