turijn-piazza-bodoniturijn-palazzo-madamaturijn-poturijn-piazza-san-carloporta palatina turijnturijn-piazza-san-carlo-winterpiazza castello turijnturijn-nightpiazza san carlo turijn

San Lorenzo kerk

De beste plek om de essentie van de Turijnse barok te proeven is vlak voor de kerk van San Lorenzo op Piazza Reale. Dit gebouw is een meesterwerk van 18de eeuwse architectuur. De barokke kerk is ontworpen door Guarino Guarini. De kerk was zijn eerste bouwwerk voor de Savoye familie in Turijn. Oorspronkelijk was dit de koninklijke kapel. 

Turijn_San_Lorenzo_kerk_(5).jpg

Het onderste gedeelte van de facade van de Chiesa di San Lorenzo is fantasieloos en anoniem. Het lijkt precies op de eenvoudige voorgevels van de andere gebouwen op het plein. Om de explosie van vormen en kleuren van Guarini's koepel te kunnen bewonderen,moeten we dan ook naar binnen. Hier wacht een verrassend interieur waar het sterk vernieuwende karakter van de architectuur van Guarini naar voren komt. Net als bij de kapel van de Lijkwade, een ander werk in Turijn van deze architect uit Modena.

Turijn_San_Lorenzo_kerk_(1).jpg

Koepel 
De kerk heeft een centrale plattegrond en een prachtige koepel. Deze is in 1680 voltooid. De kerk werd in opdracht van hertog Emanuel Philibert aan San Lorenzo gewijd.

Ook van buiten is de elegante koepel van Guarini goed te bekijken; zowel vanaf het Piazza Reale als vanaf de andere kant, op het plein voor de Duomo. De koepel is een concave achthoekige trommel met ellipsvormige vensters die overgaan in een lantaarn met convexe zijden en rechthoekige ramen. Helemaal bovenop staat een kleine koepel bekroond met een lantaarn. 

Turijn_San_Lorenzo_kerk_(3).jpg

Let op: De kerk is tussen de middag gesloten. 

Chiesa di San Lorenzo
Via Palazzo di Cittą 4, Turijn 

Turijn_San_Lorenzo_kerk_(4).jpg

(foto's Albert van den Boomen)

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's