porta palatina turijnpiazza san carlo turijnturijn-palazzo-madamaturijn-piazza-bodoniturijn-piazza-san-carlo-winterturijn-nightturijn-popiazza castello turijnturijn-piazza-san-carlo

Duomo, de kathedraal van Johannes de Doper

De kathedraal van Johannes de Doper in Turijn, in de wandelgangen Duomo genoemd, werd tussen 1491 en 1498 gebouwd door de Toscaan Meo del Caprino. Het is het enige voorbeeld van renaissance architectuur in Turijn. De romaanse klokkentoren, gewijd aan de heilige Andreas, staat naast de kathedraal en is van 1470. Filippo Juvarra voorzag de toren van een barokke spits in 1720-1723.

  Turijn_Duomo_Turijn_(1).jpg

Ook al komt de 15e-eeuwse wit marmeren facade van de katholieke kerk fors over, toch valt hij wat in het niet bij het barokke geweld van het Palazzo Reale en het nabijgelegen Palazzo Chiablesse.

Turijn_Duomo_Turijn_(5).jpg

Rechts van de ingang van de Dom is het graf van Anna de Créquy, gemaakt door een Franse beeldhouwer uit de 16e eeuw. In de tweede kapel van het rechter zijschip staat het veelluik 'Gilde van de schoenmakers' door Giovanni Martino Spanzotti en Defendente Ferrari (1498-1504). Aan weerszijden van het priesterkoor leiden twee zwart marmeren trappen naar de kapel van de Heilige Lijkwade, waar in een urn het doek bewaard werd waarin, volgens de overlevering Jezus in het graf omwikkeld was.

Turijn_Duomo_Turijn_(6).jpg

Kapel van de Lijkwade
Aan de achterkant van de Duomo is de Kapel van de Lijkwade te zien. Deze kapel is net als de San Lorenzo kerk een barok meesterwerk van Guarino Guarini. De Kapel van de Lijkwade werd speciaal gebouwd voor het bewaren van het doek waarin het lichaam van Jezus zou zijn gewikkeld.

Turijn_Duomo_Turijn_(8).jpg

Boven de kapel is het prachtige vlechtwerk van bogen van de kegelvormige koepel van Guarini te zien. De koepel werd in 1694, tien jaar na diens dood, voltooid. Deze koepel is door een brand in 1997 zwaar beschadigd geraakt. 

Turijn_lijkwade-turijn

Turijn_Duomo_Turijn_(11).jpg

Turijn_Duomo_Turijn_(12).jpg
(foto's Albert van den Boomen)

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's