porta palatina turijnturijn-piazza-san-carlo-winterpiazza san carlo turijnturijn-piazza-bodoniturijn-palazzo-madamaturijn-popiazza castello turijnturijn-piazza-san-carloturijn-night

Piazza Solferino met Teatro Alfieri en Palazzo Ceriana

Piazza Solferino is een wijds plein in Turijn met hoge bomen en twee langwerpige bloemperken. Het autoverkeer is storend op dit mooie en ruime plein met restaurants en kantoren. Aan het plein staan mooie gebouwen uit de 19e eeuw, waaronder het Teatro Alfieri en het Palazzo Ceriana. De groenstrook in het midden van het plein heeft een fraaie fontein, de Fontana Angelica delle Quattro Stagioni en een standbeeld van Ferdinando hertog van Genua te paard. Het geheel wordt omzoomd door hoge bomen.

Turijn_solferino.jpgHet plein is ten tijde van de overheersing door Napoleon gebouwd als marktplaats voor hout. Het heette toen heel toepasselijk Piazza del Bosco. Het plein heeft niet altijd de huidige rechthoekige vorm gekend. Dit is het werk van de architect Carlo Promis. In 1853 'trok hij het plein recht'. De twee groenstroken in het midden zijn van 1870.†

Teatro Alfieri†
In 1855 werd hier Teatro Alfieri gebouwd. Het is een van de bekendste theaters van Turijn. Het theater is in 1858 door brand verwoest en toen herbouwd door Lorenzo Panizza. Het standbeeld van Ferdinando di Savoia-Genova te paard dateert van 1877 (beeldhouwer Alfonso Balzico) en verwijst naar de dodelijke verwonding van dit paard tijdens de Battaglia della Bicocca in 1849.

Palazzo Ceriana
Palazzo Ceriana op nummer 11 (hoek Via Arcivescovado) is van de hand van architect Carlo Ceppi. Hij bouwde het in 1870-1887 voor de rijke Torinese familie Ceriana. Deze familie verdiende hun fortuin als bankier en in de zijdehandel. Het behoort tot de mooiste stadspaleizen in Turijn. Vanaf het plein zie je ook de nogal detonerende 15 verdiepingen tellende toren (Torre Solferino) uit de jaren 50 van de twintigste eeuw. Gebouwd op een plek die in de Tweede Wereldoorlog was platgebombardeerd.

Fontein
De fontein dateert van 1930 en bestaat uit vier groepen van beelden, die verwijzen naar de vier seizoenen. Opdrachtgever was burgemeester Riccardo Cattaneo en financier minister Paolo Baiotti. De fontein draagt de naam van diens moeder, Angelica Cugiani.

De twee ultramoderne paviljoens van het Atrium, ontworpen door architectenbureau Giugiaro voor de Olympische Winterspelen van 2006, waren na de Spelen onderwerp van een hevig dispuut: afbreken of niet. Ze zijn nu afgebroken en onder het plein is een parkeergarage.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's