porta palatina turijnpiazza san carlo turijnturijn-nightturijn-poturijn-piazza-bodoniturijn-piazza-san-carloturijn-palazzo-madamaturijn-piazza-san-carlo-winterpiazza castello turijn

Piazza Largo IV Marzo

De middeleeuwse huizen met facaden van baksteen, in zachte kleuren als rose en geel en met spitsboogvormige vensters omsluiten dit kleine en vredige plein in Turijn: het Largo IV Marzo. Het behoort tot één van de meest oude delen van de stad. Het is gelegen tussen Porta Palatina, de Duomo en Piazza Palazzo di Cittą (stadhuis). Vanaf de terrasjes op het plein heb je onder de bomen door een mooie doorkijk naar de facade en koepel van de Dom van Turijn.

Turijn_turijn-Largo-IV-Marzo--bij-duomo-met-restaurant.jpgAmbachten 
Eens hadden de straten rondom dit pleintje namen van ambachten als hoedenmakers, rietenmandenmakers, bontwerkers en schoenmakers. De Via Giovanni Botero heette ooit Contrada del fieno (= hooi), de Via Monte di Pietą heette Contrada dei due Buoi (= ossen) e della Caccia Reale (= koninklijke jacht) en de Via dei Mercanti heette ooit Contrada San Giuseppe.

Het pleintje kent een paar verrassingen uit de middeleeuwen: het Hospicium Signi Coronae op de hoek van de Via Porta Palatina en Via Tasso 13 (de cardo van de Romeinse stad), op nummer 5 een tweelingvenster en op nummer 15 en 17 twee huizen die de stadsvernieuwing aan het einde van de 19de eeuw hebben overleefd. 

Hospicium Signi Coronae 
Het Hospicium Signi Coronae is ook wel bekend als 'Albergo della Corona Grossa'. Het is sinds 1323 in gebruik en kende vele functies. Van de stallen en wijnkelders resten alleen de boogvormige vensters. In de renaissance en ook in de 17de eeuw was het Hospicium een van de meest populaire herbergen van Turijn onder kooplui en Franse bodes. Het lag precies tussen de noordelijke poorten tot de stad en het Piazza dell'Erbe (nu het Piazza Palazzo di Cittą), draaipunt van commerciėle activiteit en zetel van het stadsbestuur. 

Torquato Tasso 
Wie van literaire curiosa houdt, vindt op nummer 5, hoek Via della Basilica, het zogenoemde Huis van Torquato Tasso. In dit huis zou de schrijver in 1578 zijn 'Alla nobilitą' hebben geschreven. Tasso was toen te gast bij de markies Filippo d'Este, schoonzoon van Emanuel Philibert. Vanaf het pleintje voert een overdekte doorgang naar de Via Palazzo di Cittą. 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's