turijn-piazza-bodoniporta palatina turijnturijn-palazzo-madamapiazza castello turijnturijn-poturijn-piazza-san-carlo-winterpiazza san carlo turijnturijn-nightturijn-piazza-san-carlo

Lingotto

Turijn is uiteraard ook de stad van Fiat en de erfenis van deze autofabrikant is nog op veel plekken in Turijn te zien. De mooiste plek waar Fiat nog voortleeft is in het Lingotto, de voormalige Fiat-fabriek even buiten het historisch centrum van Turijn.

Het complex is ontworpen door architect Matté Trucco en waar ooit de auto’s werden geproduceerd en getest, kun je nu winkelen, kunst en films kijken, eten, wandelen en slapen in een hotel (er zijn er twee). Op het dak wandel je over het vroegere testcircuit van Fiat.

Turijn_lingotto

Lingotto werd in 1922 geopend, nadat er zeven jaar was gebouwd aan wat toen de grootste autofabriek van de wereld was. In 1927 moesten Fiat en Turijn die titel afstaan aan de Ford-fabriek in Detroit. Tot 1982 zijn hier ontelbaar veel Fiats gebouwd. Bijzonder was bijvoorbeeld de lopende band, die maar liefst over vijf verdiepingen voortliep. Hoe hoger je kwam, hoe completer de auto’s waren. Eenmaal op het dak waren de auto’s klaar voor de daar aangelegde testbaan, waar op een lengte van vijfhonderd meter een serieuze testrit werd gemaakt. Daarna reden de auto’s over een spiraalvormige hellingbaan naar beneden, klaar voor de verkoop.

Turijn_lingotto-fiat

Sluiting
In 1982 reed de laatste Fiat over het testcircuit en werd de fabriek gesloten. Gelukkig werd het gebouw niet met de grond gelijk gemaakt. De beroemde Italiaanse architect Renzo Piano kreeg de opdracht om het gebouw een nieuwe functie te geven. Hij werkte ruim zeven jaar aan de verbouwing en het resultaat mag er wezen! Het complex wordt nu vooral gebruikt voor beurzen en je vind er ook het overdekte winkelcentrum I Portici, een bioscoop, theater, museum en twee hotels.

Pinocoteca Agnelli
Op het dak kwam het symbool van het nieuwe Lingotto, de Bolia, een bolvormige conferentieruimte van staal en glas met een prachtig uitzicht. De Pinacoteca Agnelli is een museum met schitterende werken uit de collectie van de familie Agnelli, een van de Fiat-families. Het gaat om een kleine collectie maar wel om grote namen, zoals Matisse, Picasso en Renoir. Een rondje lopen over de testbaan op het dak kan meestal wel, maar wil je zeker zijn van een wandeling over het voormalige testcircuit, boek dan een nachtje in het NH Lingotto Hotel. Als je hier toch bent loop dan zeker even binnen bij Eataly (tegenover Lingotto). Hier vind je een overvloed aan Italiaanse delicatessen en culinaire cadeaus.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's