turijn-piazza-bodoniturijn-piazza-san-carlo-winterturijn-nightpiazza san carlo turijnturijn-poturijn-palazzo-madamaturijn-piazza-san-carloporta palatina turijnpiazza castello turijn

Castello di Rivoli - hedendaagse kunst in Rivoli

Castello di Rivoli Museo d'Arte Contemporanea ligt net buiten de stad Turijn. Het museum is gevestigd in een indrukwekkend barok kasteel dat begin jaren 80 van de 20ste eeuw volledig is gerestaureerd en voorzien van eigentijdse aanvullingen. Door de jaren heen is Castello di Rivoli één van de meest toonaangevende musea voor hedendaagse kunst geworden. Zowel voor wat betreft de permanente collectie als voor de tentoonstellingen.

Turijn_rivoli-manica-lungaIn 1718 vroeg Victor Amadeus II van het huis Savoye aan architect Juvarra een kasteel te ontwerpen en te bouwen op de resten van een middeleeuws kasteel. Slechts een derde deel van het ontwerp werd gerealiseerd. Een maquette van het volledige ontwerp is er nog te bewonderen. Het barokke van het interieur met daarin de tentoongestelde hedendaagse kunst zorgen voor een speciale ambiance.

Collectie
Het hart van de permanente collectie bestaat uit circa 300 kunstwerken van circa 100 kunstenaars en omvat de volgende kunststromingen: Arte Povera, Transavantgarde, Minimalist, Body en Land Art. De collectie wordt geregeld aangevuld met vertegenwoordigingen uit de meest recente trends. Bijzonder is de collectie videokunst. Deze omvat ruim 700 werken en 130 documentaires.

De Manica Lunga (= lange mouw), een erg lange galerij (146 meter lang en erg hoog) in dit 18de eeuws kasteel heeft als expositieruimte iets speciaals. In deze lange galerij vinden de tijdelijke internationale kunststentoonstellingen plaats.

Castello di Rivoli

Piazza Mafalda di Savoia, Rivoli

Open: dinsdag tot vrijdag van 10-17.00 uur, zaterdag en zondag van 10-19.00 uur
Gesloten op 1 januari, 1 mei en 25 december

Turijn_rivoli-vanaf-trap.jpgMet het tonen van een toegangskaartje van Reggia della Venaria Reale of Museo Nazionale del Cinema in Turijn kan voor Castello di Rivoli een toegangskaartje tegen gereduceerd tarief worden gekocht. 

Elke zaterdag en zondag worden gratis rondleidingen langs de vaste collectie en tentoonstellingen verzorgd op vaste tijden. Zie hiervoor de website. Het caffettaria is open tijdens de openingstijden van het museum.

Hoe er te komen?
- Vanaf treinstation Porta Nuova of Porta Susa: metro richting Fermi. Uitstappen bij halte Paradiso (duur ca. 10 minuten). Vanaf dit punt met bus nr. 36 richting Rivoli tot het eindpunt (ca. 30 minuten).
- Per auto vanaf de rondweg om Turijn afrit Rivoli
- Per fiets dwars door de stad in westelijke richting (21 km)
 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's