piazza san carlo turijnpiazza castello turijnturijn-palazzo-madamaturijn-piazza-san-carlo-winterturijn-piazza-bodoniturijn-nightporta palatina turijnturijn-poturijn-piazza-san-carlo

Palazzo Madama en het Museo Civico di Arte Antica

De Torinese schrijver Guido Gozzano (1883-1916) noemde het Palazzo Madama in Turijn het 'eeuwenoude huis', omdat het een 'stenen samenvatting' vormt van het gehele Turijnse verleden. Vanaf de stichting door de Romeinen tot aan nu, gezien de recente grondige restauratie en renovatie. Het gebouw dankt haar naam aan twee regentessen, Maria Christina van Frankrijk en Jeanne Nemoers (de 'koninklijke dames'), die hier hun officiële residentie hadden. 

Turijn_Palazzo-madama

Museum
Het museum geeft een goed beeld van tien eeuwen Italiaanse en Europees kunstnijverheid. Daarnaast biedt het onderdak aan het museum van de oudheid (Museo Civico di Arte Antica).

Palazzo Madama bezit meer dan 70.000 werken uit de tijd van de Middeleeuwen tot en met de barok: schilderijen, beelden, miniaturen (waaronder bladzijden uit de getijdenboeken van de Vlamingen Jan en Hubert van Eyck), majolica, porselein, goud en zilver, meubelen en wandkleden, die getuigen van de rijkdom en kunstvaardigheid van tien eeuwen Italiaans en Europees kunstenaarschap.

Turijn_Palazzo-madama

Alles is van hoge kwaliteit en is sedert de renovatie van het museum prachtig tentoongesteld. De basis van de collectie stamt uit het gemeentelijk museum van Turijn, dat in 1861 was opgericht om het Piemontese erfgoed tentoon te stellen. Dit maakt dat veel werken uit deze regio komen.

Turijn_palazzo_madama

Museo Civico d'Arte Antica
Palazzo Madama biedt ook onderdak aan het gemeentelijke museum van Turijn over de oudheid, il Museo Civico d'Arte Antica. Met een bezoek aan het museum sla je feitelijk twee vliegen in één klap, omdat je er iets leert over het gebouw zelf en over de werken die er worden tentoongesteld. 

Het museum beslaat vier verdiepingen. Je begint in de kelder, bij de Romeinse funderingen. Hier is de 'Lapidario Medievale' met beelden en juwelen. De begane grond is vooral gewijd aan het 15de eeuwse kasteel en de kunst uit de middeleeuwen en de renaissance. In de Torre Tesori, de schattoren, bevindt zich het portret van een man van Antonello da Messina.

Turijn_museo-civico-arte-antica

In de barokke vertrekken op de eerste verdieping bevindt zich de kunst uit de 17de en 18de eeuw: schilderijen en meubelen van Pifetti en Prunotto. Op de tweede verdieping is een presentatie van de decoratieve kunsten door alle eeuwen heen: keramiek, juwelen, glas, textiel.

Senaat 
In het Palazzo Madama was ooit de Senaat van de jonge Italiaanse Republiek gevestigd. De zaal waar het politieke concours plaatsvond is nog steeds in de originele staat en te bezoeken. Het leuke is dat je er een levendig beeld krijgt van hoe dit er eind 19e eeuw aan toeging. Ook al versta je er niets van, toch leuk om even te kijken en luisteren.

Turijn_Palazzo-madama

Op de eerste verdieping is een elegant cafè, waar je in stijl koffie en kleine hapjes kunt nuttigen en meteen van een blik op het plein kan werpen. Naast de vaste collectie zijn er regelmatige wisselende tentoonstellingen - vaak meerdere tegelijk.

Let op: het museum is op maandag gesloten. De andere dagen open tussen 9.00 en 19.00 uur.

Turijn_Palazzo-madama

Prachtige trap

De resten van een oude Romeinse stadspoort en twee in de façade opgenomen torens herinneren nog aan de Romeinse tijd. Het grootste deel van het palazzo is echter pas in de dertiende eeuw gebouwd, in opdracht van de markies van Monferrato. Het werd later, in opdracht van de Savoia-familie, uitgebreid door Ludovico d’Acaia, met een façade van architect Filippo Juvarra en beeldhouwer Giovanni Baratta, die ook de vazen en beelden op de balustrade vervaardigde.

Turijn_palazzo-madama-trap

Het gebouw heeft in feite twee gezichten. Aan de kant van de Via Po is het een middeleeuws kasteel met torens (vandaar Piazza Castello), vanaf de zijde van de Via Garibaldi is het een barok paleis. De barokke facade is van Filippo Juvarra (1718-1721), net als de monumentale trap.

Turijn_Palazzo-madama

De trap is een meesterwerk van deze architect uit Messina en een van de belangrijkste architectonische creaties uit de vroege 18de eeuw. Zijn werk is nooit voltooid, waardoor het gebouw twee totaal verschillende gezichten heeft. Juvarra is een architect die overal in Piemonte zijn sporen heeft nagelaten. Aan de middeleeuwse zijde van het gebouw is buiten een ommuurde middeleeuwse tuin ingericht, die te bezoeken is.

Palazzo Madama 
Piazza Castello, Turijn

(foto's Albert van den Boomen)

Turijn_Palazzo-madama

Turijn_Palazzo-madama

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's