turijn-palazzo-madamaporta palatina turijnturijn-piazza-san-carloturijn-nightturijn-poturijn-piazza-bodonipiazza san carlo turijnturijn-piazza-san-carlo-winterpiazza castello turijn

Museo della Sindone - museum van de lijkwade van Turijn

In dit museum is de zogenoemde lijkwade van Turijn te zien. Het is een stuk doek van 4,41 x 1,13 meter groot. Op dit doek is een beeld van een menselijk lichaam te zien. Een lichaam dat gemarteld is. Volgens sommige christenen is de lijkwade het kleed waarin Jezus werd gewikkeld en begraven nadat hij aan het kruis gestorven was. 

Turijn_sindone_volto_commissione-diocesana-per-la-sindone-di-torino_02.jpg
De lijkwade (foto: Ufficio Turismo Torino) heeft altijd enorm tot de verbeelding van mensen gesproken. Miljoenen mensen hebben dit stuk linnen doek met afdrukken van een lichaam, dat tekenen van geseling vertoont, gezien. De overlevering zegt dat het doek tot in de vroege middeleeuwen in Constantinopel werd vereerd. Daarna is niet bekend waar het was, tot het in 1353 in handen van de familie De Charry kwam. In 1453 krijgt de echtgenote van hertog Lodewijk van Savoye, Anne de Lusignan, het doek cadeau en wordt het in Saint Chapelle in Chambéry bewaard.

Turijn_lijkwade-duomo

In 1532 gaat het bijna verloren bij een brand. Daarna reist het doek door het hertogdom van Savoye, gaat van Nice naar Vercelli en weer terug naar Chambéry. In 1578 brengt Emanuel Philibert het defintief naar Turijn. Tot 1983 blijft het doek eigendom van de Savoye familie. Umberto II geeft het dan bij testament aan het Vaticaan en de aartsbischop van Turijn krijgt het beheer erover. Bijna was de lijkwade in 1997 bij de brand in de koepel van de Kapel van de Lijkwade bij het Koninklijk Paleis verwoest, maar de brandweer wist het tijdig in veiligheid te brengen. De kapel werd helaas door de brand verwoest en pas vijf jaar later begon men met de restauratie, die waarschijnlijk nog tot 2025 zal duren.

Turijn_Duomo_Turijn_lijkwade

Discussie
Zo oud als de geschiedenis is ook de discussie over dit doek. Een discussie over echtheid, onderzoeksresultaten, interpretaties en meer. Volgens het onderzoek van 1988 door een Engels, Zwitsers en Amerikaanse laboratorium zou het doek voor de lijkwade gemaakt zijn tussen 1260 en 1390. Een uitslag die weer door anderen werd aangevochten.

De meest bijzondere afbeeldingen van het doek zijn de foto's door fotograaf Secondo Pia uit 1898. Op de negatieven waren duidelijk gezicht en lichaam van de man te zien, die op het doek had gelegen.

Museo della Sindone 
Via San Domenico 28, Turijn
Open: 9.00-12.00 uur en 15.00-19.00 uur

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's