turijn-piazza-bodoniturijn-piazza-san-carlo-winterturijn-piazza-san-carloturijn-poporta palatina turijnpiazza san carlo turijnturijn-nightturijn-palazzo-madamapiazza castello turijn

Fondazione Accorsi-Ometto - Museo di Arti Decorative

Museo Accorsi-Ometto is een zogenoemd museum-huis, rijk ingericht met meubilair, kristal en huisraad zoals gebruikt in een 18de eeuws adelijk huishouden. Dit kunstnijverheidmuseum bestaat als museum sinds 1999 en is ingericht met antiek uit de nalatenschap van de Torinese antiquair Pietro Accorsi. De tweede naamgever van het museum, Giulio Ometto, werkte negentien jaar samen met Accorsi en is voorzitter van de Fondazione.

Het palazzo dateert van 1616 en diende toen als onderdak voor geestelijken en zieken. In 1956 kocht Pietro Accorsi het stadspaleis en richtte het in als woonhuis en antiekwinkel/galerie. Na zijn overlijden is het een museum geworden. De voorkeur van Accorsi voor Piemontees antiek uit de 18de eeuw is duidelijk zichtbaar in de 27 zalen.

Turijn_fondazione-accorsi-porseleinMeubelen
Het museum is ingericht als zou er nog iemand uit de 18de eeuw wonen (tweede verdieping). De collectie bevat bijzondere meubels, wandtapijten en schilderijen, Frans, Venetiaans en Piemontees. Vooral de Venetiaanse meubelen bevatten enkele bijzondere voorbeelden met lakwerk en bijzondere schilderingen. Ook bevat de collectie enkele bijzondere voorbeelden van de hand van Pietro Piffeti, waaronder het 'doppio corpo' uit 1738.

Turijn_turijn-fondazione-accorsi-detail-doppio-corpo.jpgDaarnaast is een deel van het museum (op de eerste verdieping) gewijd aan kristal van Baccarat, zilver, tabakspotten en porselein uit Meissen, Frankenthal en Sèvres. Deze voorwerpen zijn uitgestald in vitrines. In het museum worden ook regelmatig tentoonstellingen en activiteiten gelieerd aan de collectie gehouden. 

Elke zondagmiddag om 15.30 uur wordt kinderen (6-13 jaar) gedurende een uur de mogelijkheid geboden de bijzondere collectie in het museum te ontdekken (van tevoren reserveren).

Fondazione Accorsi-Ometto - Museo di Arti Decorative

Via Po 55
Turijn

Open: dinsdag t/m vrijdag 10-13.00 uur en 14-18.00 uur. - zaterdag en zondag 10-13.00 uur en 14-19.00 uur.  
Turijn_turijn-fondazione-accorsi1.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's