turijn-piazza-san-carlo-winterturijn-palazzo-madamapiazza castello turijnturijn-nightporta palatina turijnpiazza san carlo turijnturijn-poturijn-piazza-san-carloturijn-piazza-bodoni

GAM - Galleria Civica d'Arte Moderna e Contemporanea di Torino

Dit museum voor moderne en hedendaagse kunst in Turijn toont wisselende opstellingen van de circa 40.000 kunstwerken grote collectie uit de tweede helft 19de en 20ste eeuw. Daarnaast tonen ze regelmatig internationale tentoonstellingen. Het museum is rond 1891-1895 opgericht. Basis vormde de collectie van het stadsmuseum uit 1863. Turijn is de eerste stad in Italië met een verzameling moderne kunst.

Turijn_GAM-Morandi-tekening.jpgHet GAM heeft een grote collectie schilderijen, sculpturen, installaties en foto's. De belangrijkste kunstenaars, die in de collectie zijn vertegenwoordigd, zijn Antonio Canova, Giacomo Balla, Paul Klee, Amedeo Modigliani, Giovanni Fattori, Giuseppe Pelizzada Volpedo, Pablo Picasso, Andy Warhol, Giorgio De Chirico, Giorgio Morandi, Max Ernst, Picabia, Lucio Fontana, Nino Franchina en Domenico Valinotti. Het museum heeft ook een belangrijke collectie van de kunststroming Arte Povera met werken van Paolini, Boetti, Anselmo, Zorio, Penone en Pistoletto.

Podium
In het GAM kan je ook elke dag om precies 12.00 uur spreektijd krijgen in Area Paolini: een podium om 15 minuten je verhaal, project, muziek of iets anders te presenteren en met anderen te delen. Inspiratie komt van de uitspraak van Andy Warhol: “In the future, everybody will be world famous for fifteen minutes”.  

Stuur een email naar parlareallagam@fondazionetorinomusei.it. Wanneer je voorstel wordt goedgekeurd, krijg je een email met password en kan je op de kalender op de site tijd reserveren. Voor 15 minuten eeuwigheid!

Fondazione De Fornaris
In GAM is ook de collectie van de Fondazione De Fornaris te bezichtigen. Deze stichting, in 1982 opgericht door Guido en Ettore De Fornaris, heeft tot doel het aanschaffen van 19de, 20ste en hedendaagse kunst, organiseren van ontmoetingen, tentoonstellingen, uitzetten van onderzoek en het publiceren van catalogi. De Fornaris werkt nauw samen met het GAM en bezit meer dan 100 kunstwerken. Basis van de collectie is de rond 1954 gestarte verzameling van Ettore De Fornaris (1898-1978). Doel van de oprichting van deze stichting was voor de oprichter de 'kunstzinnige educatie van de gemeenschap'. Het fonds doet met regelmaat nieuwe aankopen.

Turijn_GAMIn het museum kan het tentoongestelde werk via vier uitgezette parcours worden bezocht. De tentoongestelde werken worden regelmatig gewisseld, zodat elk bezoek weer een nieuw bezoek kan zijn.

Voor de wisselende tentoonstellingen, zie de Agenda van deze website en de website van GAM.

GAM
Via Magenta 31, Turijn

Open: dinsdag - zondag van 10.00-19.30 uur en op donderdag van 10.00-22.00 uur. De eerste dinsdag van de maand is de toegang tot het museum gratis! 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's