turijn-piazza-san-carlo-winterpiazza castello turijnturijn-poturijn-nightturijn-palazzo-madamaturijn-piazza-san-carloporta palatina turijnturijn-piazza-bodonipiazza san carlo turijn

Fondazione Sandretto Re Rebaudengo

Fondazione Sandretto Re Rebaudengo, expositieruimte voor hedendaagse kunst, is sinds 1995 het oriŽntatiepunt voor evenementen, tentoonstellingen en performances in Turijn. De stichting loopt voorop in het ontdekken en presenteren van nieuwe ontwikkelingen in de internationale hedendaagse kunst.

Turijn_sandretto-re-rebaudengoDe stichting is opgericht door haar naamgever Patrizia Sandretto Re Rebaudengo. Zij wilde hiermee een podium geven aan jonge kunstenaars. Haar ontmoeting vervolgens met Francesco Bonami zorgde ervoor dat de stichting een plek van onderzoek over en samenstelling van tentoonstellingen met werk van de meest interessante avant garde kunst is geworden: schilderijen, beelden, fotografie, video, installaties en performance. De stichting stelt niet alleen exposities samen, maar biedt ook onderwijskundige activiteiten, lezingen, conferenties, ontmoetingen met kunstenaars, e.d.

Exposities
Sedert 2002 exposeert de stichting Sandretto Re Rebaudengo in de voormalige fabriek van Fergat (sedert 1922 toeleverancier van de auto-industrie) in de wijk Borgo San Paolo. Het gebouw is een parallelepipedum met een lengte van 133 meter, een hoogte van negen en breedte van 21 meter. Architect Claudio Silvestrin en zijn bureau hebben het verbouwd tot wat het nu is. Een†neo-minimalistische stijl met een grote zaal voor de eigentijdse kunsttentoonstellingen. Doel: de kunstwerken zo goed mogelijk laten uitkomen en de bezoeker niet afleiden. Daarnaast heeft het gebouw een†flexibele structuur, waardoor het ook voor concerten, theater, performance en ontmoetingen en debatten kan worden gebruikt. Hiermee is een belangrijk voorbeeld van het industriŽle erfgoed van Turijn bewaard gebleven.

Net als de Fondazione Merz heeft deze fundatie belangrijk bijgedragen aan vele openbare kunstprojecten (installaties door Giuseppe Penone, Mario Merz, Per Kirkeby).†Het museum heeft een goed gesorteerde uitgebreide boekwinkel, een caffetteria en een restaurant (Spazio).Turijn_turijn-soft-pictures-2.jpg

Naast het museum in Turijn heeft de stichting sinds 1997 ook een locatie voor exposities in het 18de eeuwse Palazzo Re Rebaudengo in†Guarene d'Alba, in de streek Roero-Langhe (ten zuiden van Turijn). In dit paleis zijn door de stichting †opgezette tentoonstellingen te zien, worden boek- en film-presentaties gegeven en vinden conferenties en debatten plaats. Hier komen twee belangrijkse cultuurprijzen vandaan: de Premio Fondazione Sandretto Re Rebaudengo en de Premio Regione Piemonte.

Fondazione Sandretto Re Rebaudengo

Via Modane 16
Turijn†

Open: vrijdag - zondag van 12-19 uur en op donderdag (toegang gratis!) van 20.00-23.00 uur.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's