porta palatina turijnturijn-piazza-san-carlo-winterturijn-palazzo-madamaturijn-piazza-bodoniturijn-poturijn-nightpiazza castello turijnpiazza san carlo turijnturijn-piazza-san-carlo

Fondazione Merz

Fondazione Merz in Turijn waakt over het werk van Mario Merz, 'maestro' van de Arte Povera. Zijn werk heeft in dit museum een prominente plaats gekregen. Daarnaast ziet de organisatie het tot haar taak aandacht te vragen voor initiatieven die gelieerd zijn aan hedendaagse kunst. De stichting is opgericht in 2005 in Turijn en is gevestigd in een voormalige werkplaats van Lancia uit de jaren dertig van de 20ste eeuw in de wijk Borgo San Paolo.

Turijn_fondazione-merzHet primaire doel van de Fondazione Merz is het conserveren, veilig stellen, toegankelijk maken en uitleggen van het werk van de kunstenaar Mario Merz (1925-2003). Naast het tonen en uitleggen van werk van Merz, is er een actief tentoonstellingsbeleid. Hedendaagse kunstenaars worden gevraagd om te exposeren in het museum en hun werk te plaatsen (letterlijk en figuurlijk) naast dat van Mario Merz.

Mario Merz
Mario Merz werd bekend met zijn iglo-achtige constructies en om zijn zoektocht naar de wetmatigheden van de natuur. Hij gebruikte bij voorkeur natuurlijke materialen als leisteen, bijenwas en jute. Ook maakte hij combinaties met glas, keramiek en neonlicht. Zijn 'Luci d'Artista' is in de wintermaanden te zien op de koepel van de Mole Antonelliana. Een grote Iglo is in Turijn te zien op het plein waar de straten Corso Line en Corso Mediterranneo samenkomen; als een baken langs één van de randwegen rond het centrum van Turijn.

Een bekende uitspraak van Mario Merz is: "Denken is kunst, kunst is maken, niet spreken. Kunst is niet bedoeld om iets uit te leggen, maar dat te laten zien wat je onmogelijk kunt uitleggen".

De stichting beheert ook het archief Merz en heeft een gespecialiseerde bibliotheek (4000 publicaties).

Turijn_fondazione-merz-igloArte Povera
Arte Povera betekent letterlijk vertaald 'arme/armzalige kunst'. Het is een beweging in de beeldende kunst, die kort en intensief van zich liet horen (1967-1972). Initiatiefnemer en kunstcriticus Germano Celant en kunstenaars als Mario Merz stelden zich kritisch op naar onze consumptiemaatschappij en de sociale misstanden in het Italië van toen. Zij manifesteerden zich met avant-gardistische activiteiten - 'azioni' - in de steden Turijn, Genua, Bologna, Milaan, Rome en Amalfi: op straat, in leegstaande gebouwen en in informele ruimten van geestverwante galeriehouders.

Turijn_fondazione-merz-werk-merzObjecten
De traditionele rollenpatronen van kunstenaar, kunst en toeschouwer werden doorbroken en iedereen werd deelnemer in plaats van toeschouwer. Deze beweging was een uiting van de tijd, waarin traditionele opvatting op het gebied van politiek, samenleving, milieu en cultuur ter discussie werden gesteld. Eigenlijk is dat wat zij maakten geen museumkunst, maar hun objecten en installaties (veelal gemaakt met eenvoudige materialen) zijn wel degelijk in musea terecht gekomen.

Beelden van een andere vertegenwoordiger, Giuseppe Penone, zijn te zien in de tuinen van het paleis Reggia Venaria Reale (net ten noorden van Turijn).

Fondazione Merz

Via Limone 24, Turijn

Open: dinsdag-zondag van 11-19.00 uur (eerste zondag van de maand gratis toegang).

Video: Over Mario Merz en de naar hem vernoemde prijs 

Door deze video krijg je een ander beeld op de stad Turijn; een beeld door de ogen van en met het werk van Mario Merz. De video begint en eindigt met een interview met Mario Merz, waarin hij zijn visie op moderne kunst geeft.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's