turijn-piazza-san-carlo-winterturijn-nightturijn-palazzo-madamapiazza san carlo turijnturijn-piazza-san-carloturijn-poturijn-piazza-bodonipiazza castello turijnporta palatina turijn

Museo Egizio, Egyptisch museum in Turijn

De verzameling Egyptische oudheden in het Museo Egizio in Turijn behoort tot de meest beroemde in de wereld. Het museum is†gevestigd in het gebouw van de Accademia delle Scienze.†Mede dankzij het werk van Italiaanse archeologen in Egypte heeft dit museum zo'n rijke en imponerende collectie. Het beroemde beeld van Ramesses II is het symbool van dit volledig aan de kunst en cultuur van Egypte gewijde museum. Ook erg leuk voor kinderen.

Turijn_Egyptisch_museum_(3).jpg

Het strenge bakstenen gebouw is een werk van architect Guarino Guarini en is in 1679-1687 voltooid door Michelangelo Garove. Vroeger was dit het Collegio dei Nobili en werden er de jonge edellieden van Turijn onderwezen door de jezuÔten. Sinds†1787 zetelt er de Academie van Wetenschappen; dertig jaar eerder opgericht door de wiskundige Giuseppe Luigi Lagrange, de arts Giovanni Cigna en de chemicus Angelo Saluzzo.

TIP: Combineer een een skip-the-line toegangsbewijs voor het Egyptisch Museum met een ticket voor de Hop-on Hop-off bus!†

Bestel hier je ticket voor het Egyptisch Museum en de Hop-on Hop-off bus

Turijn_Egyptisch_museum_(12).jpg

Restauratie
Tussen 2012 en 2015 is het Museo Egizio grondig gerestaureerd. Voorheen waren in dit gebouw zowel de Galleria Sabauda als het Museo Egizio gevestigd. De Galleria Sabauda is verhuisd naar een paleis aan de achterkant van het Palazzo Reale (ook volledig gerenoveerd). Hierdoor kan het Egyptisch museum haar ruimte vergroten. Met de verbouwing heeft het museum de presentatie van haar collectie aan de moderne museale standaarden aangepast. Op 1 april 2015 is het vernieuwde museum heropend.

Turijn_Egyptisch_museum_(16).jpg

Collectie
De basis van de collectie wordt gevormd door de verzameling van Bernardino Drovetti. Als consul-generaal voor Frankrijk in Egypte bouwde hij zijn verzameling van 5.268 voorwerpen op. De Savoye koning Carlo Felice kocht deze collectie in 1824 van hem. In 1832 werden andere Egyptische voorwerpen toegevoegd, waaronder de Mensa Isiaca (bronzen altaar) van de Savoye familie. Dit altaar was al sedert 1630 in het bezit van de Savoye's.†

Turijn_Egyptisch_museum_(19).jpg

Begin 20ste eeuw gaf directeur Ernesto Schiaparelli het museum een nieuwe impuls met de aankoop van nieuwe stukken en ook door tussen 1903 en 1920 zelf opgravingen te doen. Het resultaat waren 25.000 voorwerpen uit de prehistorie en het Oude en Midden Rijk. Van groot belang was ook de ontdekking van de tombe van Nefertari, de vrouw van Ramses II.†

Turijn_Egyptisch_museum_(22).jpg

Van 1930 tot 1937 zette Schiaparelli's opvolger Giulio Farina zijn werk in Egypte voort. In 1967 schonk de Egyptische regering het rotstempeltje van Ellesjia aan het museum, uit dankbaarheid voor de hulp bij de culturele reddingsoperatie van de Aswandam.

Hoogtepunten
Hoogtepunten in het museum zijn naast de reeds genoemde Ramses II, de tombe van Kha en Merit, de tempel van Ellesiya, de twee sfinxen van zandsteen uit het Nieuwe Koninkrijk (1186-1155 voor Christus). Na de verbouwing zijn er ook nieuw ontdekte schatten uit het oude Egypte in het museum te zien. Zo zijn de 40 sarcofagen, die Schiaparelli in 1904 in de Koninginnen Vallei vond, uit de kelders gehaald en gerestaureerd. In de nieuwe 'Galleria dei Sarcofagi' worden ook nieuw ontdekte fresco's van planten en dieren uit het einde van de 7de eeuw tentoongesteld.

Turijn_Egyptisch_museum_(28).jpg

Open: dinsdag tot en met zondag van 8.30 tot 19.30 uur (laatste entree om 18.30 uur)
Gesloten op maandag en op 25 december.

Museo delle Antichita Egizie†
Via Accademia delle Scienze 6, Turijn

(foto's Albert van den Boomen) Turijn_Egyptisch_museum_(38).jpg

Turijn_Egyptisch_museum_(39).jpg

het nieuwe Egyptische museum in 2015

Kijk naar de film en zie hoe het Egyptisch museum in Turijn er in 2015 uitziet. Nu wordt er nog flink verbouwd, maar dat weerhoudt het museum er niet van de bezoeker zoveel mogelijk van hun indrukwekkende collectie te tonen.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's