turijn-nightturijn-poturijn-piazza-san-carlo-winterturijn-piazza-san-carloturijn-piazza-bodonipiazza san carlo turijnporta palatina turijnturijn-palazzo-madamapiazza castello turijn

Museo Nazionale del Risorgimento

Het Museo Nazionale del Risorgimento in Turijn vertelt alles over de Italiaanse strijd om eenwording tussen 1848 en 1861. Het museum is gevestigd in het indrukwekkende Palazzo Carignano. Hier werd op 17 maart 1861 door het Parlement van Turijn, dat bestond uit vertegenwoordigers uit alle delen van ItaliŽ, de Italiaanse eenheid uitgeroepen. Vittorio Emanuele II werd de eerste koning van het verenigd ItaliŽ, Turijn werd de allereerste hoofdstad.

Turijn_risorgimento-museo

Het 17de-eeuwse Palazzo Carignano is een van de mooiste barokke gebouwen van Turijn. De bakstenen faÁade omhult een elliptisch interieur, dat zich om de binnenplaats schaart. In 1861 werd hier het koninkrijk ItaliŽ uitgeroepen en zetelde het allereerste parlement van ItaliŽ, dat verhuisde toen Turijn de titel van hoofdstad in 1865 moest overdragen aan Florence.

Turijn_risorgimento-museo

Museum
In het Museo Nazionale del Risorgimento kom je alles te weten over de Italiaanse eenwording. In zoín dertig zalen dwaal je door de geschiedenis van het huidige ItaliŽ, dat ontstond uit een lappendeken van onafhankelijke staatsvormen. Je ziet onder meer de studeerkamer van Cavour, econoom en premier van Piemonte, en de kamer waarnaar Carlo Alberto was verbannen. Je maakt kennis met Giuseppe Garibaldi en zijn leger van roodhemden.

Museo Nazionale del Risorgimento
Via Accademia delle Scienze 5, Turijn

Turijn_museo-risorgimento

Turijn_risorgimento-museo

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's