piazza san carlo turijnpiazza castello turijnturijn-piazza-san-carlo-winterturijn-palazzo-madamaturijn-poturijn-nightturijn-piazza-bodoniturijn-piazza-san-carloporta palatina turijn

De tram in Turijn

In Turijn rijden diverse trams: de reguliere dienstregeling, de 'tram storici - linea 7', 'tram ristorante' en de 'tranvia a cremagliera Sassi-Superga', het rode trammetje naar de Superga kerk.

De reguliere tram rijdt op een paar trajecten door en langs het centrum van Turijn. Zie hiervoor de uitgebreide plattegrond en die van het centrum van het openbaar vervoer in Turijn.

Turijn_Openbaar_vervoer_(3).jpg

Tram storico
Een leuke manier om snel een indruk te krijgen van het centrum van Turijn is een rondje met de 'tram storico - linea 7'. De tram rijdt op zaterdagen elk uur van 9.30 tot 19.30 uur, op zondagen en feestdagen in de ochtend elk uur en in de middag elk half uur. Je rijdt in een historisch rijtuig langs de bezienswaardigheden in het centrum van Turijn. In Italië schijnt dit de enige in zijn soort te zijn. Bekijk de route van de tram.

Rode tram
Een andere historische tram is de 'Tranvia a cremagliera Sassi-Superga'. Dit rode trammetje rijdt iedere ochtend en middag op het hele uur omhoog naar de Superga basiliek tot 20.00 uur (behalve 13.00 uur). Er reed al een tram naar de Superga in 1884. Het huidige parcours dateert van 1934. Het traject is 3100 meter lang en gaat over een helling van 13,5 tot 21% van station Sassi (Piazza Modena) naar station Superga (op 650 meter hoogte).

Turijn_basilica-superga

Boven geniet je van een prachtig uitzicht over Turijn en de Alpen. Ook kan je er de Superga basiliek en de graftombes van de koninklijke Savoye familie bezoeken. Het treinkaartje is ter plekke te koop. Een enkele reis kost € 4,-, een retourtje € 6,-. Op zaterdag en feestdagen is het kaartje respectievelijk € 2,- en € 3,- duurder. De tandradbaan vertrekt elk heel uur (behalve 13.00 uur) en keert elk half uur terug (behalve 13.30 uur).

In de tram (en op de boot op de Po) kan ook gedineerd worden. Dit zijn activiteiten op maat. Het bureau voor toerisme in Turijn kan u hierover informeren. Zie ook: Dineren in een rijdende tram.


Turijn_Openbaar_vervoer_(1).jpg

(foto's Albert van den Boomen)

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's