piazza castello turijnpiazza san carlo turijnporta palatina turijnturijn-piazza-bodoniturijn-palazzo-madamaturijn-piazza-san-carloturijn-poturijn-piazza-san-carlo-winterturijn-night

Parco del Valentino

Langs de rivier de Po ligt het grootste park van Turijn, het Parco del Valentino. Deze naam heeft niets van doen met de naam van een beroemde Italiaanse mode-ontwerper, maar alles met het in het park aanwezige Castello del Valentino uit 1630-1660.

Turijn_Parco_Valentino_(8).jpg

Het Parco del Valentino is in het midden van de 19e eeuw ontworpen door de landschapsarchitect Barillet-Deschamps. Het park ligt tussen de bruggen Umberto I en Principessa Isabella over de rivier de Po. Het hele gebied met aparte plekken zoals de Rocca en de Borgo Medioevale wordt doorkruist met door bomen omzoomde lanen en fietspaden. Langs de rivier zijn beroemde bootverenigingen (roeien en kano), caffé's en bars. In de zomer is het er tot zeer laat heel levendig.

Turijn_Parco_Valentino_(2).jpg

Rocca en Borgo Medioevale
De Rocca en Borgo Medioevale zijn voor de Esposizione Generale in 1884 gebouwd door architect D'Andrade en de dichter Giacosa om een beeld te geven van het Piemonte in de 15e eeuw. Het is een middeleeuws dorpje dat bestaat uit getrouwe kopieën van gebouwen, huizen en winkels uit zo’n veertig dorpen in de regio Piemonte, die rondom La Rocca, een burcht, zijn gegroepeerd. Je vindt er replica’s van huizen uit onder andere Alba, Avigliana, Curognè, Mondovì, Frossasco en Pinerol.

Turijn_Parco_Valentino_(4).jpg

Castello del Valentino
Midden in het park prijkt het Castello del Valentino. Het biedt tegenwoordig onderdak aan de Faculteit Architectuur van de Politecnico, de universiteit van Turijn, maar ooit behoorde het toe aan Christina van Frankrijk, die het liet uitbreiden en vooral overdadig liet decoreren. De binnenkant van dit kasteel kun je alleen tijdens de eerste en de derde zaterdag van de maand bewonderen, als de universiteit de deuren opent voor publiek.  Aan de zijkant van het Castello del Valentino is de Orto Botanico. Aangelegd in 1729.

Turijn_Parco_Valentino_(13).jpg

Een bezoek waard zijn ook de Giardino Roccioso, de rotstuin die werd aangelegd ter ere van honderd jaar eenwording, en de Fontana dei Mesi, een grootse waterpartij uit 1898 met rondom beelden die symbool staan voor de twaalf maanden van het jaar. De toegang tot het park is gratis, de entree van het kasteel niet.

Turijn_Parco-valentino

Rondvaart Po
Op de Po kunnen met een rondvaartboot tochten worden gemaakt tot aan het dorp Moncalieri. Opstapplaatsen zijn Murazzi (bij de Piazza Vittorio Veneto) en de Borgo Medioevale. In de zomer varen de boten iedere dag, in de winter alleen in het weekend en op feestdagen.

Turijn_Parco_Valentino_(17).jpg

Turijn_Parco-valentino

(foto's Albert van den Boomen)

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's