








Rotolini Salati - Opgerolde hartige koekjes
Piëmont (of Piemonte), waarvan Turijn de hoofdstad is, is beroemd om de kleine, hartige knabbels (stuzzichini) die worden gegeten bij aperitivi voorafgaand aan het diner. Hieronder een paar favorieten van de auteur.
Ingrediënten voor 15 koekjes
1 vel roomboterbladerdeeg (zie tip)
Vulling 1
4 dunne plakken goede prosciutto
50 g geraspte parmezaan gemalen zwarte peper
Vulling 2
135 g geraspte gruyère gemalen zwarte peper 8 ansjovisfllets
Vulling 3
1-2 teentjes knoflook, uitgeperst
140 g tomatenpuree
2-3 kleine bolletjes mozzarella, dungesneden (alternatief: parmezaan, gruyère of een andere kaassoort)
4-5 verse basilicum- of 10 oreganoblaadjes, fijngehakt
zout en gemalen zwarte peper
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200°C.
Voor vulling 1
Leg de plakken prosciutto op het bladerdeeg, strooi de kaas en peper er gelijkmatig over. Rol het deeg zo strak mogelijk op in de vorm van een worst. Snijd de worst met een heel scherp mes in plakken van ongeveer l cm.
Leg wat vetvrij papier op een bakplaat, leg hierop de opgerolde koekjes gelijkmatig naast elkaar en bak ze in ongeveer 5-8 minuten goudbruin in de oven.
Deze koekjes zijn warm heerlijk, maar ze kunnen ook op kamertemperatuur worden gegeten.
Voor vulling 2
Strooi de kaas en peper gelijkmatig over het deeg. Leg dan de ansjovisfilets in de breedte in twee rijen, ongeveer 10 cm uit elkaar. Rol het deeg op tot een worst en zorg ervoor dat de vis dwars ligt zodat wanneer u de worst snijdt in ieder plakje wat ansjovis zit. Snijd en bak ze zoals bij vulling 1.
Voor vulling 3
Verdeel de ingrediënten over het deeg, zorg ervoor dat de mozzarella gelijkmatig is verdeeld en rol, snijd en bak zoals bij vulling 1.
Tip
Met deze bladerdeegrollen kan je echt je fantasie de vrije loop laten. Je kan iedere vulling gebruiken die je lekker vindt - ik heb slechts een paar van mijn favorieten gegeven. Om het je gemakkelijk te maken, adviseer ik om roomboterbladerdeeg te kopen bij de supermarkt.
Dit recept staat in De echte Italiaanse keuken van Manuela Darling-Gansser op onze pagina boeken en kookboeken over Turijn.De echte Italiaanse keuken :
Authentieke gerechten waar de Italianen zelf dol op zijn
Manuela Darling-Gansser
Deltas, 2014
ISBN 9789044740950
€22,95
Bestel De echte Italiaanse keuken bij bol.com