porta palatina turijnturijn-piazza-bodoniturijn-palazzo-madamaturijn-piazza-san-carloturijn-nightpiazza san carlo turijnturijn-popiazza castello turijnturijn-piazza-san-carlo-winter

Bončt - Piemontese karamelflan

Dit overheerlijke nagerecht komt oorspronkelijk uit de regio Piemonte, waarvan Turijn de hoofdstad is. Het wordt traditioneel gemaakt met cacaopoeder.

Turijn_Recepten_Recept_BonetIngrediënten voor 8 personen:

300 g fijne kristalsuiker
3 el water
5 verse (biologische) eieren
100 g witte chocolade van goede kwaliteit
750 ml warme melk
75 g Italiaanse amarettikoekjes (ze moeten klein en een beetje bitter zijn), fijnverkruimeld
snufje zout
40 ml nocino (walnootlikeur, zie tip) of rum

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180°C.
Kook in een pan 125 g kristalsuiker en water tot de siroop goudbruin en gekaramelliseerd is. Giet de karamel in een grote vorm of verschillende kleine vormpjes en bedek de bodem gelijkmatig door de vormpjes rond te draaien. Zet ze weg. 

Klop de eieren en de rest van de suiker met een elektrische mixer tot een licht en luchtig mengsel. Laat de chocolade smelten in de warme melk en voeg dit al kloppend toe aan het eiermengsel. Voeg de amarettikruimels en het zout toe en ten slotte de likeur. Giet het mengsel in de vorm(en).

Zet de vorm(en) in een grote ovenschaal en vul die met zoveel water dat de vorm(en) voor een derde in het water staat (staan). Zet de schaal in de oven, 1 uur voor een grote vorm of 25 minuten voor aparte vormpjes.

Haal de bončt uit de oven en laat hem in de vorm afkoelen. Ga dan met een scherp mes langs de randen van de vorm en stort de bončt op een serveerschaal.
Serveer met wat slagroom met daarin een beetje nocino of rum.

Tip
Nocino is een traditionele Italiaanse likeur gemaakt van walnoten. Met dit recept kun je een bončt in een grote vorm maken of acht kleinere.

Dit recept staat in De echte Italiaanse keuken van Manuela Darling-Gansser op onze pagina boeken en kookboeken over Turijn.

Turijn_Boeken_Italiaanse_keukenDe echte Italiaanse keuken :
Authentieke gerechten waar de Italianen zelf dol op zijn
Manuela Darling-Gansser
Deltas, 2014
ISBN 9789044740950
€22,95

Bestel De echte Italiaanse keuken bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's