turijn-nightturijn-poturijn-palazzo-madamapiazza castello turijnturijn-piazza-bodonipiazza san carlo turijnporta palatina turijnturijn-piazza-san-carlo-winterturijn-piazza-san-carlo

Panna cotta met karamelsaus

Op de kaart van bijna elk Piemontees restaurant in Turijn staat Panna cotta. Het is een traditioneel toetje dat van oorsprong met melk, room of verse kaas werd gemaakt. Het ene restaurant heeft het toetje nu meer aan onze calorische eisen aangepast dan het andere. In die zin dat de één 1 liter room gebruikt en de ander 5 dl room en 5 dl melk.

Turijn_Genieten_in_Piemonte-Karin_StubbeRecept voor 7 à 8 personen

Nodig voor de Panna cotta:
- 5 dl slagroom en 5 dl melk
- 1 gespleten vanillestokje
- 200 gram witte basterdsuiker
- 6 velletjes of 10 gram gelatine
- 8 puddingvormpjes van 120 ml elk

Nodig voor de karamelsaus: 30 gram fijne suiker

Laat de 30 gram fijne suiker smelten in een pan met dikke bodem totdat het licht bruin is. Let op dat het niet te donker en dus bitter wordt. Besprenkel het met wat water, roer het met een houten lepel en laat de versmelting doorgaan totdat het een glasachtige consitentie heeft. Laat de karamel iets afkoelen en giet het in de puddingvormpjes; niet meer dan een bodempje. Pas als de saus is afgekoeld de Panna Cotta saus erop schenken (in verband met schiften).

Week de velletjes gelatine in wat koud water tot ze zacht zijn. Meng de room en melk met de suiker en het vanillestokje in een pan met dikke bodem. Breng dit aan de kook. Haal het mengsel van het vuur, verwijder het vanillestokje, haal de zwarte pitjes eruit en doe die bij het mengsel. Voeg de geweekte en uitgeknepen gelatine blaadjes toe. Roer totdat de gelatine is opgelost. Als de karamel is afgekoeld kan de Panna Cotta saus in de vormpjes geschonken worden. Laat het mengsel minstens twee uur opstijven in de koelkast.

Bij klonteren eerst door een zeef halen. 

Recept uit:
Genieten in Piemonte. Een reis door de bakermat van Slow Food
Karin Stubbé 
Edicola Cultuur, 2012
ISBN 9789491172236
€19,95

Bestel Genieten in Piemonte bij bol.com

 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's