








Funghetti con polenta - Paddenstoelen met polenta
In Piemonte groeien veel soorten paddestoelen. Ze worden kort met peterselie en knoflook gebakken, gegrild, in een beslag gefrituurd of met tomaten of wijn gestoofd. In het seizoen worden ze in van alles en nog wat verwerkt: soepen, taarten, risotto's, gnocchi, pasta, omeletten en flensjes. Dit recept is geschikt voor eekhoorntjesbrood, cantharellen, morieljes en shiitakes.
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 400 g paddestoelen, grote exemplaren doormidden of in vieren
- 4 eetl. mild smakende extra vergine olijfolie
- 1 kleine teen knoflook, fijngehakt
- 1 eetl. verse tijm
- zout en versgemalen zwarte peper
- 1 dl lichte, blanke kippenbouillon
- 2 eetl. fijngesneden bladpeterselie
Bereidingswijze
Maak de polenta (je kan dit ook de dag tevoren doen). Gril hem vlak voor voor het opdienen, of gril de plakken van tevoren en warm ze vlak voor het opdienen op in de oven.
Bak de paddestoelen al omscheppend 2 minuten in de hete olie op laag vuur. Voeg de knoflook en de tijm toe en bak nog 1 minuut. Breng op smaak met zout en peper, voeg de bouillon toe en laat ze in de gesloten pan in 2-3 minuten gaar worden. Meng de peterselie erdoor. Serveer de polenta heet met de paddenstoelen erop.
Variant: Voeg droge witte wijn met 1 theelepel suiker toe in plaats van bouillon.
Voeg als je dat lekker vindt nog wat chilivlokken toe aan de paddestoelen
Dit recept staat in De smaken van Italië van Claudia Roden op onze pagina boeken en kookboeken over Turijn.

Claudia Roden
Fontaine Uitgevers, 2019
ISBN 9789059566279
€29,99
Bestel De smaken van Italië bij bol.com
Omaggio a Torino
Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's