Slow Food
Slow Food, de zo langzamerhand wereldwijd bekende organisatie met een slak als embleem, heeft zijn wortels in dit deel van Italië. Opgericht in 1986 door Carlo Petrini in de streek Langhe, ten zuiden van Turijn, doordezemt ook Turijn in alles het slow food principe. Slow Food, als tegenhanger voor fast food, richt zich op de bescherming van lokale producten en de bijbehorende, vaak ambachtelijke productiemethoden en de hele cultuur die bij een bepaalde specialiteit hoort.
Slow Food richt de schijnwerpers op die producenten, die geen concessie willen doen en stug blijven volhouden met het aanbieden van kwaliteit. Daarmee dragen zij ook zorg voor het behoud van kennis en vaardigheden, die anders verloren zouden kunnen gaan. Het zijn mensen, die de herkomst van hun producten kennen. Die weten hoe welke grondstoffen te gebruiken. Die eerlijk produceren en eerlijk verkopen; ook in hun omgang met anderen in de keten en ook met hun personeel.
De reisgids 'Turijn. Geschiedenis en smaak van een hoofdstad', uitgegeven door Slow Food (Nederlandse vertaling door Mets & Schilt) geeft in de gids namen en adressen van chocolatiers, ijsmakers, bakkers, pastafabrikanten, patissiers, kaas- en vleesverkopers, e.d. in Turijn, die produceren en producten leveren volgens de Slow Food filosofie.
Salone del Gusto
Eens in de twee jaar vindt in oktober in Lingotto de Salone del Gusto plaats, een beurs waar voedingsmiddelen die voldoen aan de Slow Food filosofie centraal staan. Dit is een gigantisch grote beurs, waar het kennismaken met eerlijk eten is. Zien, proeven en kopen. Of workshops volgen om meer te leren over de productie en smaak of het bereiden van gerechten. Of lezingen volgende over de meer wetenschappelijk kant van de voedingstechnologie en andere deskundigen ontmoeten. Of je aansluiten bij het manifest. Tenslotte is Slow Food in feite een protestbeweging tegen de snelle fastfood industrie.
Terra Madre
Tegelijk met de Salone del Gusto vindt de laatste jaren ook de Terra Madre beurs in Lingotto plaats. Deze beurs is gericht op de derdewereld. Doel is een netwerk van voedsel gemeenschappen te vormen en steun te vinden voor een verantwoorde landbouw, visserij en fokprogramma. Ook hier met als doel smaak en biodiversiteit te bewaren.
Oprichter en onvermoeibaar voorvechter van de Slow Food filosofie is Carlo Petrini. Afgelopen jaar is over hem en het ontstaan van Slow Food een documentaire gemaakt. Drie minuten uit deze film zijn hieronder te zien. Opgeknipt in stukjes film is de rest op Youtube te zien. Indrukwekkend wat hij en zijn medestanders van het eerste uur voor elkaar hebben gekregen.
Meer informatie op de website van Slow Food. Nederland heeft ook een Slow Food afdeling.