turijn-piazza-san-carlo-winterturijn-piazza-bodoniporta palatina turijnturijn-nightpiazza castello turijnturijn-popiazza san carlo turijnturijn-palazzo-madamaturijn-piazza-san-carlo

De wijnen van Piemonte

Al ver voor onze jaartelling werd in Piemonte wijn gemaakt, maar pas vanaf de 16de eeuw wordt er geschreven over de cultivatie van de nebbiolodruif in Piemonte en pas iets meer dan een eeuw geleden begon de Piemontese wijn enig prestige te verwerven. Nu behoort de wijnkunde in Piemonte tot de meest vooruitstrevende in de wereld.†

De beste wijnen uit Piemonte kan je proeven in de wijnbars en restaurants in Turijn. De meest bekende wijn is Barolo.†Barolo wordt alleen gemaakt van de Nebbiolo-druif. Een Barolo moet iets langer dan drie jaar rijpen, waarvan anderhalf jaar in houten vaten, maar het komt de smaak alleen maar ten goede als de wijn ook in de fles nog lang op smaak kan komen.

De invoering van een gecontroleerde herkomstbenadering (Denominazione di Origine Controllata DOC en DOCG) zorgde voor een verbetering van de kwaliteit van de wijnen. Ten zuiden van Turijn worden in de Langhe vele beroemde wijnen geproduceerd. In het noorden van Piemonte zijn het wat kleinere, maar daarom niet minder lekkere wijnen.

Wijnen die het waard zijn om eens te proeven:

Uit de Langhe
- Barolo - de meest prestigieuze rode wijn van de nebbiolodruif
- Barbaresco - ook van de nebbiolodruif, maar iets lichter en eleganter van smaak
- Dolcetto - een frisse en fruitige rode wijn van de Dolcetto druif
- Barbera - een lekkere rode wijn van de barbera druif
- Brachetto d'Acqui - een rode licht zoete dessertwijn

Uit noord Piemonte:
- Gattinara
- Ghemme
- Carema

Witte wijnen:
- Roero Arneis uit de streek de Roero
- Gavi
- Moscato d'Asti - een licht zoete dessertwijn
- Asti Spumanti†

In wijnbarren en restaurants kan je wijn per glas bestellen. Wanneer je een hele fles bestelt en de fles is bij vertrek nog niet leeg, is het heel gewoon om een kurk (tappa) te vragen en de fles mee te nemen. De volgende dag is de wijn soms nog lekkerder.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's