turijn-nightturijn-palazzo-madamaturijn-piazza-san-carlopiazza san carlo turijnturijn-piazza-bodoniporta palatina turijnturijn-piazza-san-carlo-winterturijn-popiazza castello turijn

Confetteria - patisserie in Turijn

Een bezoek aan Turijn kan niet zonder een kennismaking met een of meerder Torinese zoetigheden. De stad is rijk aan etablisementen waar alleen al het kijken naar snoep en gebak van chocolade en andere ingrediënten een genot is en het water uit je mond doet lopen. Veel winkels zien er nog zo uit zoals een halve of een eeuw geleden.

Turijn staat aan de top wat betreft patisserieën, confetterie en chocoladewinkels. Beignets, sabayon, karamellen, marron glacés, gianduiotti. Allen komen uit Turijn.

Sabayon (zabaglione) 
De banketbakkerskunst en de confetti zijn hier al heel oud. Een fransiscaner monnik zou hier in de 16de eeuw het recept voor de zabaglione onder de biechtende vrome vrouwen hebben verspreid. Om weer pit in hun mannen te krijgen adviseerde hij hen de volgende formule 1+2+2+1: een eiderdooier, twee theelepels suiker, twee eierschalen met marsalawijn en eentje met water. De naam van de monnik was Pascal Baylon, san Bajôn in dialect.

In de 19de eeuw, de glorietijd van de Torinese banketbakkersindustrie, is de sabayon een cruciaal ingrediënt van de Turijnse specialiteit bignòla, een gewone beignet gevuld met sabayon, vanillecrème, chocola of gianduia-crème, klein van omvang en met een glazuurlaag: het befaamde Turijnse taartje.

Kastanjes
Ook de marrons glacés, ondanks protesten van de Fransen, is een heuze Turijnse specialiteit. Het zijn gekonfijte en geglazuurde kastanjes. Je ziet ze in de herfst en winter in de etalages liggen. Het schijnt dat een kok van Carlo Emanuele I (1562-1630) deze specialiteit bij het hof heeft geïntroduceerd. De kastanjes kwamen uit de provincie Cuneo, waar de speciale soorten te vinden zijn. Helaas hebben de kastanjebomen ook hier last van de nog onopgehelderde sterfte onder deze soort bomen. Hierdoor wordt het steeds moeilijker de echte en smakelijke kastanjes te vinden.

Karamel 
Ook de karamellen zijn klassiekers. Pas in 1892 patenteerde Stratta, die ook een variant met een vulling van vruchtenjam bedacht, de Turijnse karamel. Stratta heeft nog altijd een snoepwinkel op de Piazza San Carlo. Met hele kostbare snoepjes. Karamel met gianduia worden maar weinig meer geproduceerd. Behalve bij Stratta vind je ze ook nog bij andere beroemde 'huizen': Baratti & Milano, Leon, Peyrano.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's