piazza castello turijnturijn-palazzo-madamapiazza san carlo turijnturijn-poturijn-piazza-bodoniturijn-piazza-san-carloturijn-piazza-san-carlo-winterporta palatina turijnturijn-night

De buitenverblijven van de Savoye rondom Turijn

Rondom Turijn liggen de buitenverblijven van de koninklijke familie Savoia (of met de Franse naam Savoye). Het gaat in totaal om eenentwintig palazzi, castelli en buitenverblijven, die in de zeventiende en achttiende eeuw zijn gebouwd. Een aantal van de koninklijke onderkomens vind je in het centrum van de stad, maar het grootste deel pronkt in de omgeving van Turijn. De stad wordt als het ware omringd door een groot aantal koninklijke residenties, die samen ook wel de corona (kroon) worden genoemd en die hun grandeur ook vandaag de dag nog graag tentoonspreiden.

De belangrijkste zijn La Reggia di Venarža Reale (een enorme villa met een nog groetere tuin, gebouwd om te wedijveren met Versailles), Palazzina di Caccia di Stupinigi (jachtslot), Castello di Racconigi en Castello di Moncalieri, aan de oevers van de Po, even buiten Turijn. De andere residenties zijn Villa della Regina, Castello e Parco di Raccogni, Castello de la Mandria, Tenuta Reale di Pollenzo, Castello di Govone, Castello di Casotto, Castello Cavour di Santena, Castello di Susa, Santuario di Vicoforte en het Santuario di Oropa op 1200 meter hoogte in de bergen.

Van de 17de tot de 19de eeuw bouwden de vorsten van Savoye grote kastelen en paleizen als een krans om Turijn. De stad was de hoofdstad van hun hertogdom en het latere koninkrijk: 'Corona'. De Savoye gebruikten hun buitenverblijven voor de jacht en voor vertier, maar ook om daarmee hun macht te onderstrepen. De leidende architecten uit die tijd bouwden deze paleizen. Sinds 1997 zijn deze buitenverblijven opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De buitenverblijven zijn per openbaar vervoer te bereiken. Naar de een gaat een betere verbinding dan naar het andere paleis. Het bureau voor toerisme van Turijn organiseert in de zomermaanden tochten met gids per e-bike (elektrische fiets). Zie voor meer informatie over deze fietstochten onze pagina met Tips.

Meer informatie over de verschillende paleizen vind je in onze rubriek met Uitstapjes bij Turijn.

Copyright foto in vogelvlucht: Giovanni Zanetti

Turijn_savoye-kastelen-turijn-kaart.png

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's