piazza castello turijnturijn-piazza-bodoniporta palatina turijnturijn-piazza-san-carloturijn-nightturijn-palazzo-madamaturijn-poturijn-piazza-san-carlo-winterpiazza san carlo turijn

Reggia di Venaria Reale, buitenverblijf van de Savoye

Als een kroon rondom Turijn liggen de buitenverblijven van de Savoye. Reggia di Venarìa Reale is waarschijnlijk gebouwd om te wedijveren met Versailles van Lodewijk XIV. Het is een enorm paleis met een nog vele malen grotere tuin. Gebouwd als plek om te ontspannen, te spelen en zich te amuseren. Het ligt tegen het dorpje Venaria aan, waar het vooral aan het einde van de dag leuk is om doorheen te lopen. 

Reggia di Venaria is gewijd aan de godin Diana, de godin van de jacht. Het ruim 80 hectare tellende complex  is gebouwd op de jachtgronden van Charles Emmanuel II met als doel te wedijveren met Versailles. Diverse architecten, waaronder Juvarra, werkten van 1661 tot 1767 aan dit buitenverblijf van de Savoye. Juvarra creëerde de schitterende Cappella di Sant’Uberto (gewijd aan Sint Hubertus), de Galleria Grande en de Scuderia (paardenstal). Zeker in de paardenstallen, waar een aantal schitterende koetsen staan opgesteld, komt de tijd van koningen en koninginnen, prinsen en prinsessen, bijna voor je ogen tot leven.

Turijn_reggia-di-venaria-reale

Het grote complex is met zorg gerestaureerd. De tuinen, waaronder de grootste moestuin van Italië (10 hectare) en 'il Giardino delle sculture fluide' van de kunstenaar Giuseppe Penone, zijn enorm en indrukwekkend. Er is veel ruimte gereserveerd voor prachtige beelden, bloemperken en waterpartijen. In het paleis worden regelmatig tentoonstellingen en andersoortige activiteiten gehouden.

La Reggia di Venaria Reale
Piazza della Repubblica 4, Venaria Reale

Voor informatie over de andere buitenverblijven van de Savoye bij Turijn volg je deze link.

Turijn_reggia-di-venaria-reale

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's