turijn-palazzo-madamaturijn-piazza-bodonipiazza san carlo turijnporta palatina turijnturijn-poturijn-piazza-san-carlo-winterpiazza castello turijnturijn-piazza-san-carloturijn-night

Palazzina di Caccia di Stupinigi, jachtslot van de Savoye

Dit indrukwekkende paleis ten zuidwesten van Turijn liet Victor Amadeo II in 1729 als jachtslot bouwen door de architect Filippo Juvarra. Het werd toendertijd door de Savoye familie alleen tijdens het jachtseizoen gebruikt. Het paleis is een meesterwerk in de roccoco-stijl en is gebouwd op een plattegrond van vier vleugels in de vorm van een St. Andreaskruis. Op het dak van de centrale koepel staat een hert, dat al van verre te zien is.

Turijn_savoyeTot eind 18de eeuw is aan dit paleis gewerkt. De bouwstijl van dit paleis is van grote invloed geweest op andere Europese koninklijke residenties. Na Juvarra werkte ook de architect Benedetto Alfieri aan het complex. Het hof van Savoye gebruikte Stupinigi als plek om tijdens de jacht te ontspannen. In de 18de en 19de eeuw gaf men er graag feesten en ook Napoleon kon deze plek waarderen toen hij hier begin 19de eeuw was. 

Restauratie
Tegenwoordig valt het complex onder bescherming van de Fondazione Ordine Mauriziano en is men met financiėle hulp van Unesco en vele andere sponsoren begonnen de gebouwen en tuinen weer in oude luister te herstellen. Ongeveer een derde deel van het paleis is gerestaureerd en nu weer te bezichtigen. Met de heraanplanting van de tuinen is een begin gemaakt.

Het paleis zie je al van verre. Alleen al door het enorme hert dat op het dak van het centrale gebouw staat. Vanaf de rondweg om Turijn, afslag Stupinigi, rijd je er via een lange met bomen omzoomde laan zo op af. Borden met dat je op de goede plek bent of waar je de auto kunt parkeren, ontbreken; net zoals de rijen toeristen die je treft bij vele soortgelijke Franse paleizen. De toegang tot het paleis is in de linker vleugel, vanaf het middenplein te benaderen. Alles gaat nog wat knullig. Een plattegrond met waar wat is, ontbreekt nog, maar is nu ook nog niet nodig. Er zijn namelijk maar een paar vertrekken te bezichtigen en de route daarlangs staat duidelijk aangegeven. 

Schilderingen
De gerestaureerde vertrekken zijn een aangename verrassing. Te bezichtigen zijn de voormalige bibliotheek, de zaal van de stalknechten (scudieri), de centrale hal en enkele appartementen (waaronder van de koning en koningin). De aangename verrassing zit in de kwaliteit van de schilderingen. Vooral de geschilderde taferelen van de jacht met  de verbeelding van de voorbereiding van de jacht, het verzamelen van de jagers en honden en van de jacht zelf. Ook de zijden wandbekledingen met bloemen en chinoiserie decors, de zaal met arabesken en andere ornamenten en speels geschilderde dieren zijn mooi. En niet te vergeten de plafonds! In het appartement van de koningin is een voorloper van een badkamer met een marmeren badkuip te zien. De centrale hal heeft een mooi gerestaureerde kroonluchter.

Palazzina di Caccia di Stupinigi
Piazza Principe Amedeo 7, Stupinigi

Voor informatie over de andere buitenverblijven van de Savoye bij Turijn volg je deze link.  

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's