turijn-piazza-san-carlo-winterturijn-piazza-bodonipiazza castello turijnturijn-nightturijn-palazzo-madamapiazza san carlo turijnturijn-poturijn-piazza-san-carloporta palatina turijn

Fast cars, Slow Food e vini buoni...

Reinder Buursma bracht voor zijn werk bij wijnwebshop WijnuitPiemonte enkele dagen een bezoek aan Turijn en omgeving. In dit verslag vertelt hij over zijn ervaringen in de stad van Fiat, slow food en lekkere wijn.

In juni ging ik voor mijn werk een paar dagen naar Turijn. Niet alleen werkinhoudelijk interessant maar ook een mooie gelegenheid om lekker te eten en Italiaanse wijn te drinken! Ik zorgde er dus voor niet pas op maandag aan te komen maar al in het weekend. Op zondag had ik voor mijzelf gepland om te gaan lunchen bij Eataly gevolgd door een bezoek aan het historische automuseum.

Autoshow
Zowel Eataly (gevestigd in de voormalige vermouth fabriek van Carpano uit 1908) als het museum liggen een paar kilometer buiten het oude centrum van Turijn en zijn te bereiken met de enige metrolijn die de stad rijk is. Vanwege het mooie weer besloot ik niet de metro te pakken maar er wandelend langs de rivier heen te gaan.

Turijn_Parco-Valentino_salone

Ik kwam langs het Parco Valentino waar tot mijn grote verbazing (en vreugde!) een groot aantal automerken hun topmodellen aan het publiek toonden, inclusief bijbehorend vrouwelijk schoon. Het bleek te gaan om de Salone dell’Automobile, een recent opnieuw geïntroduceerd jaarlijks evenement waarin autoproducenten hun nieuwe modellen en prototypes aan het publiek laten zien. De Salone in Turijn is de oudste autoshow in de buitenlucht van Europa en is gratis te bezoeken. Na mij te hebben vergaapt aan de nieuwe modellen van onder meer Ferrari, Maserati en Aston Martin was het lunchtijd bij Eataly.

Turijn_salone-dell-auto-parco-valentino

Eataly
Eataly is het culinaire walhalla voor food-lovers en liefhebbers van bella Italia. Deze Italiaanse food-formule is een supermarkt, delicatessenwinkel en restaurant ineen. Je kunt er uitsluitend Italiaanse producten van de hoogste kwaliteit kopen. Maar bovenal kun je er heerlijk eten volgens het principe van slowfood. Slow food speelt een belangrijke rol bij Eataly als reactie op de grootschalige fabricage en distributie van gangbare voedingsmiddelen.

Turijn_eataly-torino

De restaurants vind je verspreid door het gebouw, overal zijn kleine eethoeken met elk een verschillend thema: zo is er een pasta-, een vlees-, een vishoek, een piadineria etc. Het complex met meerdere verdiepingen is in totaal 11.000 vierkante meter groot.

Turijn_eataly_torino

Automuseum
Na een heerlijke lunch stond het automuseum op mijn programma. Hier wachtte een fantastische reis door de geschiedenis van de automobiel. Je vindt er een mooie afspiegeling van de eerste Peugeots tot de meest recente (Italiaanse) topmodellen. Zo zag ik de eerste Fiat 500, de 'Oostblok-Trabant' en een aantal Formule-1 auto’s. Er was zoveel te zien dat ik niet eens ben toegekomen aan een bezoekje aan de oude Fiat-testbaan op het dak van de oude fabriek (gelegen naast Eataly). Het automuseum is echt een aanrader om een middag in door te brengen, niet alleen voor volwassenen maar ook voor kleine kinderen.

Turijn_Museum-automobile

Restaurant
De volgende dag wachtte een lange dag met zakelijke besprekingen, gelukkig met af en toe een echte Italiaanse caffé in het barretje tegenover het kantoor.  ’s Avonds werden we door de Italiaanse collega's getrakteerd op een diner in 'Tre Galline' (3 galline), een restaurantje in 'centro storico' van Turijn. Zoals het hoort in Italië zag het restaurant er van buiten onopvallend uit en had het binnen een eenvoudige inrichting.

Turijn_tre-galli

Maar – en daar gaat het om - wel met een uitmuntende kok en dito wijnkaart. Vooral de wijnkaart werd uitgebreid bestudeerd door mijn Italiaanse collega’s waarna de keuze viel op de Barolo van het wijnhuis Borgogno! Mijn mond viel open van verbazing. Deze wijn had ik zelf een aantal jaar geleden ontdekt en verkoop ik inmiddels zelf via onze online wijnwinkel. Toen ik dit vertelde vielen de monden van de Italiaanse collega’s van verbazing open, hoe wist deze Hollander wat Italiaanse kwaliteitswijnen zijn en hoezo verkoopt hij deze zelf in Nederland?

Turijn_wijn-borgogno

Onze gedeelde passie voor Italiaanse wijn zorgde ervoor dat de Italiaanse collega’s ons ook de volgende dagen meenamen naar verborgen toprestaurants in Turijn. Ook volgden tips voor favoriete wijnhuizen elkaar in rap tempo op. De volgende reis naar Piëmonte en Turijn moet nog gepland worden maar de lijst met te bezoeken wijnhuizen en restaurants is al gereed. Wellicht kunnen we na ons volgende bezoek weer één of meerdere wijnhuizen toevoegen aan het assortiment van Wijn uit Piemonte!

Dit artikel is een bijdrage van Reinder Buursma van wijnwebshop Wijn uit Piemonte.

Turijn_wijn-piemonte

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's