turijn-piazza-san-carloturijn-palazzo-madamapiazza san carlo turijnporta palatina turijnturijn-piazza-san-carlo-winterturijn-poturijn-piazza-bodonipiazza castello turijnturijn-night

Jugendstill route door Turijn

Op de Internationale Tentoonstelling van Moderne Decoratieve Kunst in 1902 in het Parco del Valentino maakte Turijn kennis met Jugenstill. In ItaliŽ wordt deze stijl Liberty genoemd. In en om de Via Pietro Micca zijn een paar voorbeelden van deze bouw- en kunstnijverheidstijl te vinden.

Het meest beroemde gebouw is Casa Fenoglio (nu heet het Lafleur) op de hoek Corso Francia en Via Principi d'Acaja. In het centrum zijn voorbeelden van Jugenstill gebouwen te vinden in de hoek Via Pietro Micca, Via XX Settembre, Via Garibaldi en Via San Francesco d'Assisi.

De meeste Jugenstill gebouwen bevinden zich buiten het centrum van Turijn:
- Rond de Corso Francia (ten opzichte van het centrum gelegen ten westen van de Piazza Statuto richting Rivoli), waaronder de hierboven reeds gemelde Casa Fenoglio.†
- In de wijk Crimea, aan de overkant van de rivier de Po in het verlengde van de Corso Vittorio Emanuele II (brug: Ponte Umberto I) en op de Monte dei Cappuccini.
- In de wijk Crocetta zijn ook nog tientallen voorbeelden te vinden.

Voor een lijst met alle Liberty-adressen in Turijn kijk je op deze pagina bij Wikipedia.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's