turijn-nightturijn-piazza-san-carloturijn-palazzo-madamapiazza castello turijnpiazza san carlo turijnturijn-piazza-bodoniturijn-poporta palatina turijnturijn-piazza-san-carlo-winter

Quadrilatero Romano

De smalle en geplaveide straten en knusse pleinen tussen de Porta Palazzo, de grote markt op het Piazza della Repubblica, en de Via Garibaldi in Turijn waren in de oudheid het 'quadrilatero', de vierhoek van de oude Romeinse stad. Stille getuigen zijn de oude torens, pilaren en de Romaanse en Gothische architectuur. Tegenwoordig is deze wijk erg in trek om het nachtleven - vooral bij jongeren. Het is deels een voetgangerszone met veel populaire uitgaansgelegenheden. Het multiculturele hart van de stad is hier niet ver vandaan.

Wat nu de Via Garibaldi heet is altijd een belangrijke doorgangsroute - decumanus maximus - naar de Valle di Susa en de passen over de Alpen geweest. De huidige aanblik dankt de straat aan het 'recht maken', dat in 1736 werd gestart en meer dan twintig jaar duurde. Het Palazzo Madama werd als referentiepunt genomen. Op een heldere dag kan je aan het einde van de Via Garibaldi de Alpen zien. Een heel apart gezicht.

Cardus maximus 
Een andere belangrijke Romeinse doorgangsroute was die van de Porta Palatina naar de Via San Tommaso en heette de cardus maximus. Tussen deze straten vind je met kinderkopjes geplaveide straten en pleinen vol prachtige kerken, elegante palazzi, bijzondere winkeltjes en tal van culinaire adresjes.

Het stadhuis, het beroemde caffè il Bicerin, de bij katholieken zo geliefde Santuario della Consolata, de middeleeuwse kerk San Domenico met nog een 14de eeuws fresco vind je ook in deze wijk. De grootste openlucht markt van Europa ligt aan de rand van deze wijk, de Mercato di Porta Palazzo op Piazza della Repubblica. Op zaterdag is deze markt als een souk in Marrakech. 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's